Foto: Krook & tjäder arkitekter/Helsingborgs stadVisa alla (3)
Visa alla (3)

Så kommer nya torget utanför Knutpunkten se ut

Publicerad
Hela Knutpunkten genomgår just nu en förvandling. Nu kan SVT visa hur staden planerar för hur Kungstorget utanför stationsbyggnaden ska se ut.

– Det är en viktig plats för staden. Du har bara en chans att göra ett första intryck. Tidigare gick man ut ur stationsbyggnaden och mötte biltrafik, nu prioriterar vi fotgängare, cyklister och grönska, berättar stadsträdgårdsmästare Martin Hadmyr.

Förslaget är framtaget av stadens tjänstemän tillsammans med en arkitektfirma och budgeten ligger på 56 miljoner kronor.

Bygger in fysiska terrorhinder

På torget kommer ett större runt cykelgarage med 570 platser att finnas.

Taxi- och biltrafiken ska vara mer förskjuten mot hotellbyggnaden än i dagsläget.

Upphöjda odlingsbäddar med grönska ska placeras ut och också fungera som sittplatser på torget. Och som en del av säkerheten.

– Odlingarna är tunga. De kommer att vara utplacerade så att det ska vara omöjligt för någon att köra in på Knutpunkten med till exempel en lastbil. Säkerheten, även terrorhandlingar, är en verklighet vi måste ha med oss i stadsplaneringen nuförtiden, konstaterar Martin Hadmyr.

Byggstarten är planerad till årsskiftet och torget ska stå klart till 2022.

Allt kan rivas upp om tio år

Hur tågtrafiken in till Knutpunkten ska gå i framtiden har också varit en faktor att ta hänsyn till vid utformningen av torget. Ska en ny tågtunnel grävas fram kan stora delar av staden påverkas.

– Men vi kan inte avvakta de ombyggnadsplaner som ligger tio år fram i tiden. Torget är slitet med trettio år på nacken. Men vi har anpassat till exempel cykelgaraget så att det kan monteras ned och upp igen, detsamma gäller ju med all marksten, konstaterar Martin Hadmyr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer