Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under det senaste åren har det inträffat fyra dödsolyckor på E6. ”Det som påverkar en är när barn är inblandade,” säger Ted Svedenborn på räddningstjänsten i Landskrona till SVT. Foto: Fanny Berg/SVT & Arkivbild

Fler dör på E6 mellan Helsingborg och Malmö

Publicerad

Sex dödsolyckor har inträffat på E6 mellan Helsingborg och Malmö de senaste fem åren. Fyra av dessa har skett i år.

– Det är oerhört tragiskt, säger Ted Svedenborn, styrkeledare vid räddningstjänsten i Landskrona.

De senaste fem åren har 358 trafikolyckor inträffat på E6, enligt statistik från Trafikverket. Räddningstjänsten i Landskrona har ryckt ut på trafikolyckor vid 26 tillfällen hittills i år.

– Vi vill ju så klart att det inte ska inträffa några olyckor överhuvudtaget och dödsolyckor är absolut inget man vill se, säger Ted Svedenborn.

Ett av tillfällena i början av året var en av de fyra dödsolyckorna och en annan allvarlig olycka inträffade i augusti, då tre lastbilar krockat.

– Mannen i en av lastbilarna var allvarligt skadad och fastklämd. Det var komplicerat att få ut honom och det tog lång tid.

Räddningstjänsten i Landskrona rycker ut på trafikolyckor på E6 upp mot Helsingborg och söderut mot Löddeköpinge. Foto: Fanny Berg/SVT

Enligt Trafikverket anses E6 mellan Helsingborg och Malmö vara hårt trafikerad. En vardag kan det passera över 50 000 fordon fram och tillbaka.

Den vanligaste orsaken till att trafikolyckor sker på E6 är att ett fordon bromsar in, till exempel vid köbildning, och blir påkört bakifrån.

– En annan vanlig orsak är stillastående bilar i vägrenen. Föraren har kanske fått problem med bilen, stannar och sätter inte ut en varningstriangel, säger Magnus Lindholm, analytiker på Trafikverket.

En av dödolyckorna på E6 i år berodde på att en bil körde på fel sida på motorvägen.

– Detta är otroligt ovanligt och udda. Att någon dör av en sådan orsak ser vi högst en gång per år i Sverige, säger Magnus Lindholm.

”Påverkas när barn är inblandade”

Enligt Magnus Lindholm finns ingen naturlig förklaring till varför det inträffar fler dödsolyckor ett visst år.

– Vi har försökt analysera det där, men det är svårt. Det verkar som att det är slumpen.

Ted Svedenborn på räddningstjänsten i Landskrona menar att han går in en yrkesroll vid dödsolyckor och allvarliga olyckor, för att hålla en distans till det han upplever.

– Men det finns så klart händelser man minns. Det som påverkar en är när barn är inblandade, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer