Foto: SVT

Så mycket kan priserna höjas vid en försäljning av Öresundskraft

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av Öresundskraft är föremål för en het diskussion. Men vad skulle en försäljning kunna innebära för en villaägare i Bjuv? SVT har tittat närmare på det.

Det var i februari som Helsingborgs stad gick ut med att ett arbete på tjänstepersonsnivå om att sälja Öresundskraft har inletts.

Sedan dess har det varit en het diskussion. Namninsamling för att rädda Öresundskraft drogs igång, drygt 14 000 namnunderskrifter samlades in.

Tidigare i veckan klubbades förslaget om folkomröstning i kommunfullmäktige.

Skiljer tusenlappar mellan elbolagen

Skulle staden sälja Öresundskraft kan det påverka elnätspriserna en hel del. SVT har jämfört elnätspriserna för en villaägare.

I dag ligger Öresundskraft närmare 5 000 kronor lägre per år jämfört med till exempel den skånska eljätten Eon.

Säljs Öresundskraft till ett större elnätsbolag så kommer sannolikt elnätspriserna att höjas för helsingborgarna och andra som köper el via Öresundskraft.

– Det beror på vad köparen har för intäktsram – har bolaget en större intäktsram så ska det samprissättas och utjämnas. Och då skulle priserna i Helsingborg kunna gå upp, säger Anders Östlund, vd på Öresundskraft.

Om Öresundskraft däremot skulle säljas till en aktör som inte redan är etablerad elnätsmarknaden kan konsekvenserna bli annorlunda.

SVT reder ut konsekvenserna av en försäljning – se i videon ovanför

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Öresundskraft

Mer i ämnet