En spruta med vaccin förbereds. Nästa vecka ska kommunanställda inom vården i nordvästra Skåne få sina första doser. Foto: Johan Nilsson/TT

Nu är det dags för kommunanställda att få första sprutan

Publicerad

Nästa vecka rullar vaccinationerna ut till alla kommunanställda som arbetar inom vården i nordvästra Skåne. Två mottagningar i Ängelholm och Helsingborg står redo att ta emot tusentals anställda.

Det är ett stort maskineri som nu rullar igång när vårdanställda i åtta nordvästskånska kommuner – Helsingborg, Ängelholm, Höganäs, Bjuv, Åstorp, Klippan och Båstad – ska få sina första doser covid-vaccin.

Gäller inte alla kommunanställda

Två vacctionationscentraler har ställts i ordning på sjukhusen i Helsingborg och Ängelholm.

Med det handlar inte om alla kommunanställda – utan endast de som arbetar inom viss vård- och omsorgsverksamhet.

Anställda på LSS-boenden och inom hemvården exempelvis.

– Så ser uppdraget ut. Just nu är exempelvis inte skola- och förskoleanställda med i uppdraget. Men vi är beredda på att det kan ändras, säger Richard Frobell, sjukhuschef i Ängelholm och ansvarig för personalvaccinationer i nordvästra Skåne.

Richard Frobell är sjukhuschef i Ängelholm och ansvarig för personalvaccinationerna i nordvästra Skåne. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

”Vi har värmt upp”

Vaccineringen av sjukhusanställda i Ängelholm och Helsingborg har redan rullat igång, och där har akut- och intensivvårdspersonalen varit först ut med att få sina stick i armen.

Hittills har cirka 1800 medarbetare på de båda sjukhusen fått första dosen.

– Det är knappt hälften av all sjukhuspersonal. Så vi har värmt upp. Det känns glädjande att vi även kan komma igång med kommunanställda nu. Det är en viktig grupp, säger Richard Frobell.

Färdiga i vår

Planen är att all sjukhus- och vårdpersonal i nordvästra Skåne ska ha fått den andra dosen i slutet av april eller början av maj.

Anställda på särskilda boenden vaccineras inom primärvården. Detta sker i samband med att de äldre brukarna får sina vaccinationer ute på äldreboenden – och har alltså redan kommit igång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer