Hör hur tomten Gregogy coronasäkrar årets julafton. Foto: Caroline Larsson / SVT

Så ska Helsingborgstomten covid-säkra julafton

Publicerad

Tomten Gregory ska dela ut paket till snälla barn för sjunde året i rad. Men inte ens tomtens arbete ser ut som vanligt när covid-19 sprids i samhället.

En vanlig jul brukar Gregory Gherman vara tomte hos omkring 20-25 familjer i Helsingborgs- och Landskronatrakten. Arbetsdagen börjar klockan åtta på morgonen och varar till åtta på kvällen.

”Folk är oroliga”

Många av familjerna han besöker på julafton är stamkunder vars barn han sett växa upp – och en del är nya kunder som hittat honom via annonser. Vid den här tiden på året brukar han vara fullbokad.

Nu har han bara sex tomtebesök inbokade på julafton och räknar inte med fler.

– Man märker att folk är oroliga för jag får mycket frågor: ”Hur bär du dig åt?” och ”Hur ska detta gå till?”, säger Gregogy Gherman.

En paketutdelning utöver det vanliga

Med anledning av covid-19 kommer de tomtebesök han utför se annorlunda ut. De flesta familjer han ska besöka har bett att presentutdelningen sker utomhus med avstånd, han byter handskar mellan besöken och under skägget bär han munskydd.

– Det blir inte sådan närkontakt som vi har haft innan då barnen brukat sitta i knäet. Nu får de sitta på sin egen pall, säger Gregory Gherman.

Utöver hembesök brukar han under december besöka firmafester och tillställningar – men i år är allt inställt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.