Vattenkraftverket vid Klippans bruk ska rivas för att skapa bättre miljöer för hotade fiskearter. Det är en av flera initiativ som ska locka fler turister till Rönneån. Foto: Fredrik Svenningsson

Så ska Rönneån bli till landets hetaste fiskevatten

Publicerad

Fler ska lockas till att turista hållbart runt Rönneån och Ringsjöarna. Nu har sex skånska kommuner fått EU-stöd för projektet – och förhoppningen är att göra området till ett av Skandinaviens hetaste fiskevatten.

Tanken är att Rönneån och Ringsjöarna om tio år ska vara en ”självklar destination för laxfiske i Skandinavien”. Så står det i ett pressmeddelande som Ängelholms kommun skickade ut tidigare i veckan.

”En av de främsta fiskeregionerna”

Nu har projektet fått 1,7 miljoner kronor via EU:s stödprogram Leader. Pengarna ska finansiera en förstudie.

– Jag tror absolut att fisketurismen har stor utvecklingspotential i området. Det finns många fiskeentusiaster, men även de som vill turista på hemmaplan. Jag tror att vi med det här projektet kan lägga grunden för att bli en av de främsta fiskeregionerna, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm.

– Besöksnäringen är en av de starkast växande branscherna. Har man då den här resursen som Rönneån är så är det klart att vi ska vara med och utveckla den, säger han.

Åtta mil lång

Arbetet med förstudien väntas pågå fram till 2022 och ska kartlägga lämpliga platser för fiske- och friluftsliv utmed den drygt 80 kilometer långa ån. Därefter ska det handfasta arbetet ta fart: bryggor och parkeringsplatser ska byggas – och platsen marknadsföras.

Rönneån är en av Skånes längsta åar. Foto: Truls Wallin

Laxen ska ges plats

SVT har tidigare berättat att Klippan fått 20 EU-miljoner för att bland annat riva tre uttjänta vattenkraftverk i Rönneån.

– Det kommer att möjliggöra att fisken kan ta sig hela vägen från Skälderviken till Ringsjöarna, vilket innebär att vi kan utveckla fisketurismen. Framför allt när det gäller laxfisket, men vi ser även möjlighet till annan form av turism, säger Lena Åström, chefsstrateg i Ängelholm.

De sex skånska kommuner som samarbetar kring att utveckla Rönneån är Ängelholm, Eslöv, Hörby, Höör, Klippan och Åstorp. Ytterst är det Jordbruksverket som beslutar om EU-medlen ska betalas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.