Pensionären Sven Olefeldt kommer att bjuda besökarna på en hel del lokalhistoria vid sin guidade turer. Men det står varje greeter, eller turistvärd, fritt att visa den del av Landskrona som de uppskattar mest.

Så ska turisterna upptäcka Landskronas lokala pärlor

Publicerad

En värd som tar emot turister och visar dem pärlorna i sin hemstad – konceptet med så kallade greeters blir allt vanligare. Nu har turen kommit Landskrona.

Landskronabon Sven Olefeldt var den som uppmuntrade kommunen att ansluta sig till nätverket Global greeter network.

– Jag och min fru har rest mycket. Vi har alltid tyckt det varit intressantare att träffa människor på orten, att få se saker bortom turistbroschyrerna, säger han.

Många anekdoter att dela

Sven Olefeldt är Landskronas första turistvärd, en så kallad greeter. Och han saknar inte platser att besöka och historier att berätta dela med sig av.

– Jag kommer att börja vid Enoch Thulin-statyn nere vid hamnen. Min morfar som var mekaniker flög med honom och jag har många historier att berätta om det.

Sven kommer också att uppehålla sig vid 1885 – året då Landskrona gästades av kungligheter och militärattachér från hela världen.

– Många känner inte till att konstruktören Torsten Nordenfelt demonstrerade en föregångare till den moderna ubåten i Landskrona hamn. Det var en 19 meter lång, cigarrliknande plåtlåda, som förevisades här, säger Sven Olefeldt.

Turistbyrån uppmuntrar nu fler landskronabor att kostnadsfritt ställa upp som turistvärdar.

Systemet intresserar

Landskrona är den sjunde staden som ansluter sig till nätverket, som i dag består av 150 städer i världen. Helsingborg är en av dem.

– Det är en trend vi ser allt mer. Turister vill komma bort från de mest besökta turistmålen och i stället lära känna lokala människor på orten, säger Hanna Myrbäck, koordinator på besöksservicen.

Helsingborgs 15 turistvärdar – allt från studenter till pensionärer – gjorde under förra året drygt 40 visningar.

– Det är många amerikaner som bokar visningar, men även turister från Thailand, Frankrike, Sydamerika och Kanada. De har mycket frågor om Sverige och hur det funkar här, säger Hanna Myrbäck.

– En av värdarna tar alltid med sina besökare till systemet. Det svenska alkoholmonopolet är ju helt unik och något som brukar fascinera, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.