Så svårt är det att sätta in pengar på banken

Publicerad

PRO kommer i nästa vecka starta en kampanj där medlemmarna ska gå in till sina bankkontor och försöka sätta in pengar. Men de flesta kommer att få kalla handen – allt färre banker hanterar kontanter över disk idag. Vi hängde på PRO Skånes ordförande Jan Andersson när han gjorde ett försök i Helsingborg.

I plånboken har Jan Andersson tusen kronor som han vill sätta in på sitt konto. Men han blir snabbt varse att det inte går.

– Tyvärr hanterar vi inte kontanter längre på banken, men vi har en insättningsautomat här, säger den bankanställde.

Det svaret blir allt mer vanligt när bankerna i större utsträckning hänvisar till insättningsautomater eller andra betalningstjänster såsom Swish. Förklaringen är delvis att allt färre kunder hanterar kontanter idag, och att den digitala utvecklingen gör det möjligt att slopa kontanthanteringen. Men det finns också kostnadsbesparingar med i bilden.

Stor kampanj

Jan Andersson är ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO, i Skåne, och han är kund på en bank i centrala Helsingborg.

Bankbesöket är en del av en riksomfattande kampanj med krav på att bankerna ska ta emot kontanter.

– Hade jag inte haft ett betalkort hade jag inte kunnat sätta in mina pengar idag, säger Jan Andersson och tillägger att det finns många i Sverige som inte har betalkort.

– Problemet är att en grupp människor utestängs.

Jan Andersson går efter bankbesöket vidare till gatuköket Petter's där man nyligen fattat beslut om att helt ta bort kontanterna.

– Kontanter är ett lagligt betalningsmedel i Sverige, men det går inte att använda överallt, säger Jan Andersson.

Skriver på

Snart kommer ägaren, Kire Skoglund, och efter en stund skriver han på PRO:s namninsamling med krav på att bankerna och samhället ska ta ansvar för kontanterna.

Ni har själva fasat ut kontanterna men du skriver på det här uppropet?

– Det finns flera orsaker till det, en stor anledning är att jag inte vill utsätta mina anställda för rånrisken. Men en annan nackdel med kontanterna är att bankerna inte tar emot dem. Jag är jättebesviken på bankerna, jag tycker att de beter sig illa mot oss som håller på med affärer och har kontanter, säger Kire Skoglund.

Lämna över lista

Jan Andersson berättar att kontantfrågan är en av de viktigaste frågorna för medlemmarna i PRO.

– Det är ju en paradox att samhället tillhandahåller kontanter och lägger mycket arbete på att ta fram nya sedlar men att det inte går att använda dem på de ställen som har huvudansvaret för pengahanteringen, säger han.

I samband med att regeringens betaltjänstutredning ska vara framlagd 30 juni kommer PRO att lämna över en namnlista till ansvarig minister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer