Den 29 augusti sköts en man i benet utanför Mariakyrkan i Helsingborg. Skjutningen ägde rum en lördagsnatt i krogvimlet. Foto: Jan Emanuelsson / LocalEyes

Nya polischefen i Helsingborg: ”Vi ser en likgiltighet mot allmänheten”

Uppdaterad
Publicerad

Den första september tillträdde Karim Ottosson sin nya tjänst som lokalpolisområdeschef för Helsingborg. Han kan tydligt se hur skjutningar mer och mer inträffar i den offentliga miljön där personer som inte är inblandade i våldet riskerar att hamna ivägen.

Sedan den 1 januari 2018 till och med augusti i år har 47 skjutningar ägt rum i nordvästra Skåne. I samband med det har 20 personer skadats och 7 dött.

Sedan den 1 januari 2018 till och med den sista augusti 2021 har 46 skjutningar ägt rum i det som kallas polisområde nordvästra Skåne. Foto: SVT Design
Skjutningarna i Sverige

De flesta skjutningarna har skett i Helsingborg eller Landskrona och majoriteten har ägt rum på en allmän plats i ett tättbebyggt område, enligt statistik som SVT har tagit fram.

– Det är egentligen den sista tiden som vi sett den här likgiltigheten mot allmänheten, säger Helsingborgs lokalpolisområdeschef Karim Ottosson.

Samtliga dödsskjutningar bedöms ha ägt rum i den gängkriminella miljön, enligt polisen.

Grova brott överbelastade

Bara de sista två veckorna i augusti drabbades Helsingborg av tre skjutningarna vilket ledde till att utredarna hos polisen fick ett nytt mord och två mordförsök att ta itu med.

Grova brott-avdelningen blev så överbelastade att det senaste mordförsöket, när en man sköts i benet i krogvimlet utanför Mariakyrkan, utreds av lokalpolisområdet istället.

Karim Ottosson tillträdde sin post som lokalpolisområdeschef i Helsingborg den 1 september. Han hade tidigare motsvarande titel i Ängelholm. Foto: Stina Sandström / SVT

Att ta itu med gängkriminaliteten och skottlossningarna i Helsingborg blir stadens nya lokalpolisområdeschef Karim Ottossons uppgift. Han tillträdde den 1 september.

– Vi har intensifierat arbetet. Vi har lagt mycket resurser, både uniformerat ute och utredningsmässigt, och det har resulterat i att vi vid fyra olika tillfällen anträffat pistoler, säger Karim Ottosson.

– Det sitter folk frihetsberövade för det i detta nu. Det är en del i vårt arbete att begränsa tillgången på vapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet