Saneringsstart på Läderfabriksområdet i Klippan Foto: Jessika Jellbom

Saneringsstart i dag kring Läderfabriken i Klippan

Uppdaterad
Publicerad

I dag sätts skoporna i marken på Läderfabriksområdet i Klippan – en av Skånes mest förorenade platser ska saneras.

Förberedelserna har pågått i åratal och projektet kommer att kosta mer än 100 miljoner kronor. Det finns höga halter av tungmetaller i jorden som ska grävas bort eller skyddstäckas, ett arbete som beräknas ta två år.

– Det känns overkligt men fantastiskt trevligt och spännande, säger Monica Johansson som är kommunens projektledare.

Det är de giftiga tungmetallerna krom och arsenik som finns i marken kring den gamla Läderfabriken i Klippan.

Nu inleds den sista – och största – etappen av saneringen. 110 000 kvadratmeter mark omfattas, omkring 100 000 ton jord ska grävas bort och ungefär lika mycket ligga kvar som en deponi med skyddstäckning. Även en damm och en del av Bäljane å ingår i saneringen, liksom Cösters dal som har ortens vassaste pulkabacke.

Ständiga överraskningar

Att också dalen var förorenad var en överraskning när det upptäcktes, men så har hela saneringesprojektet sett ut – det dyker ständigt upp nya utmaningar.

– Den största risken vi har sett i projektet är att ån äter sig in i deponin, det vill vi undvika och det gör vi genom att bygga upp ett skydd med stora stenar som vi lägger ut i ån. Det finns föroreningar i ån men vi vet inte om vi kommer att gräva bort dem, det blir en dialog mellan oss och Länsstyrelsen om hur vi ska göra, säger Tomas Henrysson, projektledare för saneringen.

Arbetet beräknas ta två år och när det är klart ska det före detta fabriksområdet kunna nyttjas utan markrestriktioner, medan de större omgivande ytorna blir ett nytt strövområde.

Böljande landskap

– Det har funnits en gammal ravin här och vi ska återskapa en lite mjukare ravin så man får tillbaka ett lite böljande landskap. Sen har fabriksområdet varit lite upphöjd, det ska vi sänka så det blir mer naturligt och så kommer det att slutta sakta ner mot Bäljane å. Jag tror det komemmer att bli en väldigt vacker vy för os, säger Monica Johansson.

Naturvårdsverket bidrar med 107 miljoner kronor till insatsen, men Klippans kommun kommer att för stå för en del återställningsarbete som uppskattats kosta omkring 3,5 miljoner kronor.

Saneringens första två etapper var rivningen av fabriksbyggnaderna och saneringen av de kringliggande villaträdgårdarna, vilka skedde mellan 2008 och 2011, men provtagningar och förberedelser hade redan då pågått i flera år.

Fakta:

Klippans Chromläderfabrik AB bildades 1906 och  stängde 1988, då med namnet AB Klippans läderfabrik. Några år senare gjordes den första saneringen på området för att förhindra att föroreningar nådde den närliggande Bäljane å.

Klippans kommun köpte fastigheten av konkursboet 2007.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.