Sara Damber Foto: Henrik Montgomery/TT

Sara Damber: ”Det råder en tystnadskultur i kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

Sara Damber menar att hon har försökt påtala en rad brister i kommunledningen utan att få respons. – Det råder en stark tystnadskultur i kommunhuset och det är många som far illa, säger hon till SVT Nyheter.

Sara Damber lämnade in sin avskedsansökan under gåragens ledningsgruppmöte.

– Det är en speciell situation i det här kommunhuset, säger hon. Många mår dåligt men vågar ingenting säga.

Själv rekryterades hon från privata sektorn men hade erfarenhet från både regeringskansliet och flera myndigheter.

Kommunchefen rekommenderade kursen

Ledarskapskursen säger hon att hon anmälde sig till på rekommendation av tillförordnade kommunchefen. Hon avbröt den när hon hade bestämt sig för att sluta.

– Naturligtvis kunde jag inte fullfölja kursen i vår när jag har sagt upp mig. Men jag kämpade för och lyckades få tillbaka hälften av pengarna, säger hon i en kommentar.

Skolnedläggningar är ingenting som Sara Damber säger sig ha drivit utan en fråga som har diskuterats i många år.

– Skolnedläggningar är en politik fråga. Från förvaltningens sida har vi lagt fram forskning och fakta och förespråkat färre antal skolenheter.

Olika syn på ledarskap

Och även om besultet har varit tungt känner hon sig i dag lättad.

– Jag slutar för att vi tycker annorlunda. Låt oss hålla oss på en professionell nivå, jag nöjer med att konstatera att vi har olika syn på värdegrund och ledarskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.