Jonny Magnusson berättar i klippet bland annat om vad spökgarnen ställer till med – och du får se bilder från under ytan. Foto: Minna Korsgren/SVT

Satsning på att ta bort spökgarn ur Öresund

Publicerad

Jonny Magnusson och hans dykarkolleger arbetar ideellt med att rensa spökgarn från Öresunds bottnar. Nu bidrar länsstyrelsen för första gången med pengar till det arbetet.

Länsstyrelsen satsar närmare 130 000 kronor på dykarnas arbete.

– Spökgarnen är ett problem. De fastnar på havsbottnen och fortsätter fiska. Sälar, fåglar och fiskar kan fångas i nätmaskorna och dö, säger Jonas Gustafsson, marinbiolog på länsstyrelsens vattenenhet.

Jonny Magnusson, aktiv dykare i klubben Delfinen, är en av dem som brukar jaga spökgarn. Han dokumenterar också arbetet med sin undervattenskamera.

Han är glad över länsstyrelsens stöd – men påpekar att det är en droppe i havet.

– Det skulle kosta minst 15 miljoner att få bort allt på den svenska sidan av Sundet, uppskattar han.

Ingen tar ansvar för spökgarnen

Men så mycket pengar kan inte länsstyrelsen bidra med.

– Det är flera myndigheter inblandade i havsmiljön men ingen ansvarar för att ta bort spökgarn. Jag skulle gärna se att den frågan kunde ligga på länsstyrelsen om vi fick ansvaret och pengarna, säger Jonas Gustafsson.

– Det är sorgligt att det ska hänga på ideella krafter. Men vi är glada över att dykarna finns.

I videon ovan berättar Jonny Magnusson mer om jakten på spökgarnen – och vad de ställer till med.

Havsresan

Varje år hålls ett arrangemang som samlar dykare från hela landet och andra som är intresserade av havsmiljö – Havsresan. I år går den i Landskrona och drar igång i slutet av augusti. Det är dit länsstyrelsens pengar går.

Det är redan klart att Havsresans dykare ska rensa bort spökgarn från två gamla vrak och en gammal industriskorsten i vattnet utanför Landskrona. Nytt för i år är att alla fiskenät hämtas och tas om hand av ett återvinningsföretag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.