Kommunfullmäktiges ordförande i Bjuv, Pia Trollehjelm (SD), skriver i ett inlägg på sociala medier att ”kyrkan behöver rensas på vänsterrött pack”. Inlägget möter nu kritik. Foto: Caroline Larsson / SVT

SD-topp i Bjuv om kyrkovalet: ”Behöver rensas på vänsterrött pack”

Publicerad

I en diskussion på Facebook om kyrkovalet kallade Pia Trollehjelm (SD) sina politiska motståndare på vänsterkanten för ”vänsterrött pack”. Något hon nu har bett om ursäkt för.

Pia Trollehjelm (SD) är ordförande för kommunfullmäktige i Bjuv. I den rollen brukar hon alltid uppmana ledamöterna att använda ett vårdat språk.

När hon i helgen skrev att ”Kyrkan behöver rensas på vänsterrött pack”, väckte hon bestörtning och får kritik av Socialdemokraternas oppositionsledare Anders Månsson.

– Jag blev förbannad och ledsen. Och rensa... det är inget ord man ska använda i politiken, säger han.

Diskussion på Facebook

Uttrycket står på Facebook, i en diskussion med en annan person som uppmanade Pia Trollehjelm att ”rösta rätt rösta rött” i kyrkovalet.

Det var i sitt svar som hon använde den omdiskuterade frasen.

Varför uttryckte du dig så?

– Rött är inte rätt för mig. Men det var obetänksamt och jag har bett om ursäkt. Vad jag egentligen menade var att vänstern inte ska sitta och politiskt styra kyrkan.

”Jag menade vänsterfalangen”

Men vilka menar du ingår i det vänsterröda packet?

– Inga särskilda, jag menade helt enkelt vänsterfalangen, precis som att vi brukar sägas hör till högerfalangen.

Är det socialdemokraterna och Vänsterpartiet du syftar på?

– Ja och kanske fler partier än så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.