Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur sjöräddarna arbetar för att rädda liv på havet Foto: SVT/Markus Hjortsman

Se hur sjöräddarna jobbar för att rädda liv

Publicerad

Torekovs sjöräddningssällskap står inför de högintensiva sommarmånaderna. De jobbar alla frivilligt och vid sjönöd ska de vara redo att åka på några minuter.

Om dagarna har de andra jobb men när larmet går ska Torekovs sjöräddare vara redo att åka på en kvart. Under vår och höst övar de regelbundet men sommaren betyder andra rutiner.

– Då behöver vi inte övningar, det räcker med alla skarpa larm som kommer in, säger Paul Hansson, en av sjöräddarna.

Allt från bensinstopp till båtbrand

Hur ofta och på vilken typ av larm sjöräddarna åker på kan vara väldigt varierande.

– Som mest intensivt har jag ryckt ut sju gånger på ett dygn. Det mesta är bensinstopp eller tamp i propellern men sen dyker det upp skarpa sjöräddningsuppdrag som mastbrott, läckande båt eller brand i båt, säger Paul Hansson. 

Prisbelönt sjöräddningssällskap

Så sent som förra året vann sjöräddarna i Torekov pris som årets sjöräddare efter att ha räddat en person i gummibåt som försvunnit utanför Hovs hallar.

Ni är frivilliga men ska kunna rycka ut under dygnets alla timmar, varför blir man sjöräddare?

– Det finns många anledningar men de flesta har ett genuint hav- och båtintresse och sen finns de många som vill göra en hjälpande insats, säger Paul Hansson.

SVT Helsingborg följde med Torekovs sjöräddare under en övning. I klippet kan du se hur de jobbar när varje minut räknas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer