Projektet med att mäta människors kroppstemperatur på Helsingborgs centralstation kommer inledningsvis att pågå i två år. Foto: SVT

Sensorer på Helsingborg C ska identifiera virustrender

Uppdaterad
Publicerad

För att kunna mäta människors kroppstemperatur har Helsingborgs stad satt upp sensorer på två platser på centralstationen. Syftet är att kunna se trender i virusspridning och därmed kunna anpassa olika samhällsinsatser utifrån det. Men flera forskare som SVT Nyheter Helsingborg pratat med är tveksamma till vad verktyget faktiskt kommer att ge. 

Projektet med att mäta människors kroppstemperatur på Helsingborgs centralstation kommer inledningsvis att pågå i två år. Sensorerna, som sedan förra veckan är uppsatta på två platser på stationen, ger anonym statistik över hur många personer som befinner sig i vissa temperaturintervaller och hur detta förändras över tid.

Bedöma smittläget

Ytterligare två sensorer ska sättas upp under kommande veckor. Ambitionen är att temperaturdatan i kombination med information från till exempel sjukvården ska kunna användas som grund till olika smittskyddsinsatser, enligt Carl Siversson, vd på Spectronic Medical som har utvecklat verktyget.

Coronavirus i Skåne

– Man kan bedöma om man har behov av att stänga ned delar av samhället, hur man ska göra med offentliga arrangemang och företag kan besluta om när personal behöver arbeta hemifrån, säger han.

Helsingborg stad har betalat drygt 300 000 kronor för projektet.

Planen är nu att företaget och kommunen ska samarbeta med bland annat smittskyddsläkare gällande hur temperaturdatan ska användas.

Forskare tveksamma

Flera forskare som SVT Nyheter Helsingborg pratat med tycker att det låter som ett spännande projekt, men är samtidigt tveksamma till hur siffrorna faktiskt kommer att kunna användas.

– Det är väldigt intressant projekt, men det är inte säkert att man kommer kunna få ut någonting av det. Projektet förutsätter att folk inte följer råd och restriktioner utan är ute i samhället ändå, säger Fredrik Kahn, forskare vid infektionsmedicin på Lunds universitet.

Han menar också att om folk följer rådande restriktioner så kan det sänka den generella kroppstemperaturen, och att om färre människor dricker alkohol på stan kan det också förändra mätningarna.

”Inte representativt”

Även Hans Norrgren, docent i infektionssjukdomar, ser en viss problematik i verktyget.

– Det här är ett utsnitt av yngre, aktiva människor som pendlar, det är ju inte alls representativt för befolkningen, säger Hans Norrgren.

Se mer om mätningarna av kroppstemperatur på Helsingborgs centralstation i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet