Det tog sex veckor innan de asylsökande försvunna barnen anmäldes som försvunna. Nu har de efterlysts av polisen. Foto: SVT Grafik

Sex veckor efter syskonens försvinnande – nu är barnen efterlysta

Uppdaterad
Publicerad

Fyra asylsökande barn försvann från Perstorps kommun i juli i samband med en omplacering. Men någon polisanmälan gjordes inte av socialtjänsten i Perstorp. Sex veckor efter syskonens försvinnande har polisen slutligen upprättat en anmälan och efterlyst barnen.

De ensamkommande syskonen, som är mellan 7 och 14 år, har under sin asylprocess bott i en familj i Perstorp som är släkt till barnen. Men boendet bedömdes inte som lämpligt av socialnämnden och det beslutades att barnen skulle omplaceras enligt LVU (lagen om vård av unga).

Försvann efter omplaceringen

Bara ett dygn efter att de tre yngsta barnen fått sitt nya familjehem i Hässleholm försvann hela syskonskaran. Men någon anmälan om deras försvinnande upprättades inte – och ingen har sedan dess letat efter syskonen.

Nu – sex veckor efter barnens försvinnande – har en anmälan upprättats, vilket Sveriges Radio var först med att berätta. Det skedde efter att syskonens gode man i veckan gick in på polisstationen i Klippan och anmälde dem saknade.

– Eftersom barnen var omhändertagna så anser jag att socialtjänsten borde ha gjort anmälan. Men när det inte gjordes så valde jag att göra det, berättar barnens gode man till SVT.

Polisanmälan upprättades av Peter Martin, efterforskningsansvarig i polisregion Syd.

– Jag upprättade en anmälan och beslöt sedan att barnen skulle efterlysas. Nu har vi ett eget ärende så vi kan följa och arbeta med de här försvunna syskonen, säger han.

Begärde hjälp att återföra barnen

Efter syskonens försvinnande i juli begärde socialtjänsten hjälp med handräckning för att återföra barnen till boendet i Hässleholm.

– Men det är inte samma sak som en polisanmälan, säger Peter Martin och fortsätter:

– En begäran om handräckning innebär att vi efterlyser och i vissa fall söker efter personer som socialtjänsten beslutat om tvångsmedel emot, men det har inget med en polisutredning att göra.

Enligt polisen avlystes socialens begäran om handräckning i början augusti.

Klippan tar över

Efter att anmälan nu upprättats har en förundersökningsledare i lokalpolisområde Klippan fått ärendet på sitt bord.

Annelie Börjesdotter, chef på socialförvaltningen i Perstorps kommun, vill inte svara på några frågor kring ärendet. Hon hänvisar istället till ett pressmeddelande.

I detta framgår att Perstorps kommun haft kontakt med polisen, men inte att någon polisanmälan gjorts.

– Jag vill inte säga mer än det som står där, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.