Sexköpshärva i Helsingborg: 34-årig man tvingade funktionsnedsatt att sälja sex

Uppdaterad
Publicerad

Under nästan två månader tvingade en 34-årig man i Helsingborg två kvinnor att sälja sex dagligen. Den ena kvinnan är diagnostiserad med schizofreni och autism – den andra var hemlös. Nu döms mannen till fängelse och tolv män fälls för sexköp.

Det var tidigare i år som mannen för första gången träffade den diagnostiserade kvinnan utanför en pizzeria i Helsingborg.

Bara dagar efter det första mötet flyttade mannen in i hennes lägenhet i centrala Helsingborg – och de blev ett par.

Utnyttjade kvinnans situation

Kvinnans diagnoser ska enligt domen göra att hon kan vara lätt att styra och har svårt att förstå människors intentioner.

Bara någon månad efter de bott tillsammans ville mannen plötsligt att hon skulle sälja sex tillsammans med en kvinna som mannen sedan tidigare var bekant med, och som då var hemlös.

Det var starten på ett par månader där kvinnorna nästan dagligen tvingades sälja sex i lägenheten och på andra platser i Skåne.

– Det har inte varit så lång tidsperiod men under den tiden har de här två målsäganden farit rätt illa, säger Carolina Dias Bernal, åklagare i fallet.

Tog droger och misshandlade kvinnorna

I domen vittnar kvinnorna om hur de ibland haft mellan fem till tio sexköpare om dagen.

Försäljningen ska ha skett genom en hemsida där 34-åringen la upp bilder på kvinnorna. Kvinnorna har inte fått behålla några pengar men fått droger av mannen.

I domen berättar kvinnorna hur 34-åringen själv tagit droger regelbundet och även misshandlat dem – ibland som straff när köpare inte betalt kvinnorna.

Tipsare uppmärksammade polisen

Det hela uppdagades främst genom två anonyma tips och att andra boende i lägenhetshuset uppmärksammade att kvinnorna inte mådde bra. Det befann sig också ofta främmande män i trapphuset.

Polisen kunde så småningom göra en husrannsakan där flera mobiltelefoner beslagtogs. Där gick det att se kontakten med ett stort antal sexköpare.

Döms mot sitt nekande

Polisen lyckades genom telefonerna, och DNA från använda kondomer, identifiera tolv sexköpare som nu döms till böter.

Den 34-åriga mannen får två år och sex månaders fängelse för grovt koppleri, misshandel och ringa narkotikabrott.

– Jag har inte hunnit läsa hela domen men jag är nöjd med utfallet, polisen har lagt ner ett jättejobb här, säger åklagare Carolina Diaz Bernal.

34-åringen har erkänt ett fall av narkotikabrott men nekat till övriga åtalspunkter.

Kan finnas fler inblandade: ”Svårt att komma åt”

I domen framgår även att det finns fler oidentifierade köpare och eventuellt kan även fler män ha varit inblandade i koppleriet.

– Det finns ett stort mörkertal gällande sånt här. Det var ju bara en slump att polisen snubblade över detta och överhuvudtaget är koppleri svårt att komma åt, säger Carolina Diaz Bernal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer