Sandra handlade kläder för mellan 1 500 och 7 500 kronor i veckan – innan maken ställde ultimatum. Foto: SVT/TT

Hon var slav under shoppingen – fick ingen hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Sandra ruinerade sig för att köpa saker, till exempel en handväska och plånbok för flera tusen kronor – som hon egentligen inte vill ha. Till sist ställdes hon inför ett ultimatum: shoppingen eller äktenskapet.

Paret försökte att få barn under många år. Men misslyckades. Sorgen drev Sandra in i shoppingen.

– Det var en tröst. Jag kände att ”det här kan jag väl få unna mig”.

Medan Sandra shoppade och gömde shoppingpåsar försökte hennes make, Dragan Klaric, pussla med ekonomin. Han lappade och lagade för att paret inte skulle hamna hos Kronogoden. 

– Till sist skrev jag ut skilsmässopapper. Jag sa att hon fick söka hjälp eller så skulle jag lämna henne, säger Dragan Klaric.

Fick inte hjälp av vården

Sandra sökte vård upprepade gånger men fick inte hjälpen hon behövde.

– En psykolog sa till mig att det inte fanns något hon kunde göra för mig eftersom vi inte var skuldsatta, säger hon.

Hjälpen kom i stället via en stödförening, där både Sandra och Dragan fick träffa andra – både missbrukare och anhöriga – i samma situation.

Nu har Dragan återupplivat en stödförening för spel- och dataspelmissbruk i Helsingborg. En gång i veckan bjuder föreningen in till gruppsamtal i en föreningslokal på Råå.

– Dataspels- och köpmissbruk är fortfarande beroenden som vi inte pratar särskilt mycket om, men många är drabbade, säger han.

Shoppingberoende har ännu ingen egen diagnos.  Men enligt forskare i Lund finns det båda medicinska och sociala likheter med spelberoende.

För Sandra har stödsamtalen haft effekt. Hon är nu fri från sitt beroende och äktenskapet är räddat.

Ett missbruk – men ännu ingen sjukdom

Köpberoende handlar om att använda shopping för att lindra känslor av oro, ångest och depression. Detta leder ofta till ekonomiska problem. Gradvis tappar den drabbade kontrollen och känner sig allt mer styrd av behovet att shoppa.

Köpberoende är ingen diagnos, men missbruket har stora likheter med exempelvis spelberoende.

Källa: Göteborgs universitet, Centrum för konsumtionsvetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.