Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
T h Kriminalkommissarie Kenth Pehrsson på Grova brott i Helsnigborg. T v två personer sköts till döds i en bil på Fredriksdal i april 2019. Det ärendet utreds idag hos Kalla fall i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT och Caroline Larsson/SVT

Sju personer döda i skjutningar – ingen dömd

Publicerad

Sju personer har dött i samband med skjutningar i nordvästra Skåne sedan 2018. Ett dödsfall kan ha varit en olycka – men av de övriga har inget fall hittills lett till att någon person har lagförts.

För en knapp månad sedan sköts en 26-årig man till döds på Vasatorp i Helsingborg. Han var den sjunde personen som fått sätta livet till i samband med skottlossningar i nordvästra Skåne sedan den första januari 2018. Under samma period har 20 personer skadats av skjutningar, den yngsta bara tio år gammal.

Alla som skadats eller dödats i skjutningar i området under perioden har befunnit sig i Helsingborg eller Landskrona. De flesta skottlossningarna har skett på allmän plats i tättbebyggt område, enligt statistik som SVT tagit fram.

Ett dubbelmord

Dödsskjutningarna utreds hos polisen som sex olika ärenden. Ett av dessa är dock ett dubbelmord då två personer sköts ihjäl i en bil på Fredriksdal i Helsingborg. Ingen av dödsskjutningarna har fram till idag lett till att någon person har dömts – men ett av fallen har avskrivits då det inte tros vara ett brott bakom dödsfallet. Troligtvis rör det sig om självmord eller ett vådaskott.

Ett ärende är överlämnat till Kalla fall-gruppen i Malmö och övriga är pågående utredningar utan någon skäligen misstänkt.

– Jag vill inte påstå att det här är en resursfråga, säger kriminalkommissarie Kenth Pehrsson. Det handlar mer om att det är svåra brott att utreda: svårt att hitta teknisk bevisning, svårt att hitta vittnen som kan berätta och svårt att få information från de som sitter inne med den.

Samtliga dödsskjutningar bedöms ha ägt rum i den gängkriminella miljön.

Har de gängkriminella lärt sig hur de kommer undan?

– De lär sig ju också vilka misstag de begått tidigare och begår inte samma misstag igen. De är försiktiga med tekniska spår, att lämna ifrån sig spår i form av telefontrafik och dylikt. De blir också bättre på det såklart.

12 januari 2018 – En 24-åring sköts ihjäl på Närlundavägen i Helsingborg

14 april 2018 – En 24-åring sköts ihjäl i en bostad eller annan byggnad på Miatorp i Helsingborg – tros ej vara brott

21 april 2019 – Två män 27 och 28 år gamla sköts ihjäl i en bil  på Tränsgatan i Helsingborg – ärendet ligger hos Kalla fall

4 februari 2020 – En 35-åring sköts till döds i en bil på Bryggargatan i Landskrona

20 maj 2020 – En 22-åring sköts till döds på Ragnvallagatan i Helsingborg

15 augusti 2021 – En 26-årig man sköts till döds på Vasatorp i Helsingborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.