Foto: Tullverket

Sjukskriven åtalas för över 200 smugglingsresor

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals liter öl, vin och sprit – till slut greps 58-åringen från Landskrona av tullen på bar gärning. Nu åtalas han och hans familj för smugglingsresorna till Tyskland.

Det handlar om så kallad myrtrafik, upprepade smugglingsresor över gränserna med bil. Tullverket benämner fallet med den skånska 58-åringen som ett av de största de haft. Mannen greps i början av hösten, och då framgick det att han under sin sjukskrivning ägnat sig åt storskalig smuggling, uppger Tullverket.

– I det här fallet har mannen också bytt bil flera gånger, allt för att gå under vår radar, säger Oscar Lindvall, aktionsgruppledare vid Tullverket i ett pressutskick.

Tros ha tjänat 600 000 kronor

Den smugglade alkoholen motsvarar omräknat i starksprit nära 15 000 liter, och han krävs på 614 000 kr som han beräknas ha tjänat på sina spritaffärer. Försäkringskassan kommer också få ärendet på sitt bord, eftersom han under sin smuggling erhållit ersättning därifrån.

Även mannens fru samt son åtalas för medhjälp till grov smuggling. Sex köpare av alkoholen ska också ställas inför rätta, uppger Tullverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.