Catarina Eek, sjuksköterska på hjärtavdelningen, påtalade säkerhetsbristerna, dagen efteråt föll hon så illa att hon varit sjukskriven i snart fyra månader. I dag finns skrapgaller på rampen och mattor i korridorerna som ska motverka halka. Foto: SVT/Minna Korsgren

Sjuksköterska svårt skadad efter fall mitt i byggröran

Uppdaterad
Publicerad

Vårdanställda på Helsingborgs lasarett hänvisas till en passage på taket medan byggarbete pågår. Men säkerhetsåtgärderna var inte på plats när vägen togs i bruk i november. Catarina Eek halkade på en blöt fläck redan andra dagen – hon är fortfarande sjukskriven.

I slutet av november fick Catarina Eeek och hennes kollegor veta att det fått nya tillfälliga omklädningsrum.

Vägen dit går via en glaskorridor och en cirka 20 meter lång utomhuspassage på taket.

Sjukhusbygget i Helsingborg

Larmade och föll

Enligt Catarina påtalade hon omgående säkerhetsriskerna för Vårdförbundet. Hon befarade bland att att trärampen ut på taket skulle kunna bli hal.

Bara två dagar senare var hon den första som ramlade på en våt fläck.

– Jag hade bråttom för att byta om och ta bussen hem. Jag hade gått över taket och kommit in i korridoren, men där låg ingen matta som fångade upp slask och fukt. Så det var halt och jag föll.

Hon slog i armen och benet. Dagen efter var hon tillbaka och jobbade, men såret på benet ville inte riktigt läka.

Catarina Eek hade enorm otur. Såret infekterades med två blodförgiftningar som följd.

I dag, snart fyra månader senare, sex operationer och tre veckors sjukhusvistelse är hon fortfarande inte helt återställd.

Fler har trillat

Hundratals vårdanställda är sedan november hänvisade att ta vägen över taket varje dag och Catarina är inte den enda som ramlat där. Totalt har fyra olyckor rapporterats.

Det är Regionfastigheter, en förvaltning inom Region Skåne, som sköter fastigheterna och ansvarar för säkerheten.

– Det är beklagligt det som hänt. Med facit i hand skulle vi inte ha låtit någon gå där förrän alla åtgärder var på plats, säger Peter Hartvig, stabschef på Regionfastigheter.

I förra veckan var Arbetsmiljöverket och gjorde en inspektion av passagen. Åtgärder har vidtagits, bland annat har galler på rampen och mattor kommit på plats.

När passagen började användas fanns inga mattor som samlade upp fukten från snö och väta. Det blev halt på golven i korridorerna, liksom på rampen ner till stenplattorna.

”Trodde jag hade ett värde”

– Nu är det godkänt av Arbetsmiljöverket, så vi bedömer att det inte ska ske några fler halkolyckor.

Men olyckan har fått svåra följder för Catarina Eek, som inget hellre vill än börja jobba igen.

– Jag trodde jag hade ett värde så att jag inte skulle behöva bli skadad på min arbetsplats, men det värdet finns inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusbygget i Helsingborg

Mer i ämnet