Foto: TT

Kävlinge enda kommun med höjt kommuntal

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år minskar länsstyrelsen anvisningen av nyanlända till Skåne med nästan tusen personer. Kommunerna är då enligt lag skyldiga att ordna bostad åt 1800 personer. Kävlinge är en den enda kommunen som får ett höjt kommuntal.

Lagen om kommunanvisning infördes 2016 och innebär att kommunerna är skyldiga att ordna boende åt de nyanlända som anvisats till. Länsstyrelsen fattar varje år beslut om nästa års fördelning, de så kallade kommuntalen.

SVT Nyheter Skåne kunde för tre veckor sedan avslöja den planerade fördelningen. För 2018 minskar mottagandet av nyanlända i Skånes kommuner med nästan tusen personer, från 2.793 i år till 1.800 personer nästa år. Länsstyrelsens beslut utgår från Migrationsverkets beräkningsunderlag, som tar hänsyn till befolkningstorlek, arbetsmarknad, tidigare mottagande och hur många nyanlända själva flyttar till och ordnar bostad i kommunen.

”Förstår inte beslutet”

Kävlinge är den enda kommunen i Skåne som ska ta emot fler nyanlända nästa år.

– Vi har blivit fundersamma över vad det är som gör att vi får ett höjt kommuntal som enda kommun i Skåne, och vi kan inte förstå de förklaringar vi har fått, säger kommundirektören Mikael Persson. 

Enligt länsstyrelsen beror Kävlinges ökade mottagande på en kombination av faktorer, främst en låg andel självbosatta och ett relativt lågt antal boendedygn i Migrationsverkets mottagningssystem. Dessutom påverkar Kävlinges befolkningsmängd och goda arbetsmarknadsförutsättningar. 

Samtidigt får kommunen jobba hårt för att ordna bostad för de nyanlända som redan tagits emot.

– Vi är en av många kommuner som har bostadsbrist och vi har lyft frågan både med kommuninvånarna och bostadsbolaget, säger Mikael Persson.

Annonserade efter bostäder

Förra veckan gick kommunen ut med en annons där de bad de kommuninvånare som har möjlighet att hyra ut rum eller bostäder för nyanlända. Ett antal intressenter har hört av sig.

– Mina medarbetare som jobbar med mottagandet sitter just nu och tittar på olika objekt som kan bli aktuella, säger Marcus Eriksson, verksamhetschef för Lärcentrum i Kävlinge.

Lund kommun är den skånska kommun som ska ordna bostad åt flest nyanlända personer 2018. Därefter kommer Malmö, Vellinge, Helsingborg och Kävlinge i fallande ordning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.