Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skånetrafikens uniformsriktlinjer säger uttryckligen att shorts inte är tillåtna. I klippet ovan hör du hur Skånetrafiken öppnar för en eventuell förändring i reglerna. Foto: Skånetrafiken/Erik Ragnar Danielsson

Skånetrafiken förbjuder bussförare att ha shorts – Kommunal protesterar

Uppdaterad
Publicerad

I Skånetrafikens klädkod står det uttryckligen att shorts inte är tillåtet i uniformen. Det är dock okej för personal att ha kjol, något som fackförbundet Kommunal tycker är diskriminerande.

Varma sommardagar kan det bli extra varmt för bussförare i Skåne. Flera som SVT Nyheter Helsingborg har pratat med har uttryckt en önskan om att få använda shorts på jobbet, men det ingår inte i Skånetrafikens uniform.

– Det är ju tillåtet med kjol så därför tycker vi att våra medlemmar också ska få använda shorts, säger Mikael Olsson som är arbetsmiljösamordnare på Kommunal.

Han fortsätter med att berätta att flera manliga medlemmar beställt kjolar i protest. Enligt Mikael Olsson är det svårt att framföra åsikterna till Skånetrafiken eftersom fackförbundet bara kan ha en dialog med arbetsgivaren, som i sin tur är uppdragstagare åt Skånetrafiken.

Återkommande problem

Förares kamp för att få bära shorts har återkommit runtom i landet i flera år. 2017 skrevs stora rubriker om Göran Sandbergs protest i Umeå när han körde i kjol. För ett par veckor sedan gjorde en chaufför i Vaggeryd samma sak.

I videon hör du hur Skånetrafiken öppnar för en eventuell förändring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.