Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Drabbade eleverna: från vänster Stella Persson, Lea Cicek och Stella Jeffcock. Foto: Leonora Toplica

Skånetrafikens prishöjningar för dyrt för elevers utflykter

Uppdaterad
Publicerad

Elever från Internationella skolan i Helsingborg kommer inte att åka på sina årliga utflykter till Lund och Köpenhamn. Skånetrafikens prishöjningar har gjort det för dyrt för skolan att åka kollektivt.

När förra årets årskurs fyra elever åkte till Köpenham, betalade de ungefär 5000 kronor. I år skulle samma resa kosta ungefär 9000 kronor.

– Skånetrafiken har nästa dubblat sina priser vilket gör att vi inte har tillräckligt med pengar att åka på båda resorna. Förhoppningsvis kan vi fortfarande åka på en, men båda blir det definitivt inte, säger Malin Baltzar, lärare på Internationella skolan i Helsingborg.

Malin hörde av sig till Skånetrafiken för att kolla om prishöjningen stämde. Skånetrafiken bekräftar prishöjningen och skriver i ett meddelande:
”Med tanke på ökningen hos DBS har vi behövt kompensera för det med. Totalt blir det en större ökning. Alla våra priser beslutas av regionfullmäktige och det är dessa priser vi måste följa”

Eleverna från årskurs fyra berättar att de är besvikna över situationen.

– Det känns inte alls bra. Man vill åka till andra ställen för att kunna uppleva andra saker än att bara sitta i ett klassrum, säger Stella Persson, elev på Internationella skolan i Helsingborg.

Under året har eleverna haft olika marknader, försäljningar och filmkvällar för att samla ihop pengar till resorna, men pengarna räcker ändå inte till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer