• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: SVT

Skånska torvbränder – en mardröm för räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Torkan och värmen gör att eldningsförbud nu gäller i alla kommuner i Nordvästskåne. Räddningstjänsten ser riskerna, speciellt när det gäller de torvbränder som Skåne ännu klarat sig undan i år.

I torsdags införde räddningstjänsten eldningsförbud i alla kommuner i Nordvästskåne. Torkan och värmen gör att brandrisken utomhus bedöms som stor, mycket stor eller rentav extremt stor. Men bemanningen är densamma.

– Vi har ordinarie styrka oavsett hur torrt det blir. Men om det kommer ett larm om en större brand utomhus går det ut till flera stationer samtidigt, så vi får mycket resurser och kan få folk på rull om det skulle behövas, säger Johan Lindström, beslutsfattare i beredskap vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Just nu rasar två stora skogsbränder utanför Bredaryd i Jönköping och Målerås i Småland. Trots torkan har skogsbränderna i Skåne varit få, medan gräsbränderna har varit desto fler.

”Brinner nere i marken”

Bränder som börjar i torvmossar, som den i Bredaryd, är extra svårjobbade för räddningstjänsten.

– Det brinner nere i marken på ett annat sätt, så det är svårare att komma åt och släcka. Brandförloppet är inte lika snabbt, men det glöder på ett annat sätt.

I hela Skåne finns i dag 14 täkter där torv bryts ur jorden, fyra av dem ligger i Örkelljunga kommun. Verksamheterna får information om räddningstjänstens eldningsförbud precis som allmänheten.

– De får hålla sig uppdaterade som alla andra och jag antar att de är medvetna om att det är högre brandrisk i deras verksamhet, säger Johan Lindström.

”Vi kör inte om det blåser”

I Skånes Fagerhult driver Henrik Johansson torvbrytning med sina kollegor. Han berättar att företaget är noga med säkerheten, speciellt i torra tider och att de alltid har en brandvagn med slangar och pumpar redo ute på området. När brandrisken är storstyr vinden arbetstiderna.

– Vi kör inte om det blåser, eftersom det är då det är farligt och gnistorna kan sprida sig. Istället kör vi jättetidiga mornar, säger Henrik Johansson.

Än så länge har vädret varit gynnsamt.

– Vi har haft flyt, det har inte blåst så mycket under skördeperioden de senaste veckorna som under tidigare år.

2013 rasade en storbrand på deras anläggning i Flåssmyr. Torkan och den kraftiga vinden försvårade släckningsarbetet och brinnande torv blåste över E4:an i närheten.

– Jag tror att brandmän från 25 olika räddningstjänster var med och släckte branden då. Den tog 30-40 procent av hela området. Men vi har återhämtat oss från den branden nu och har ett annat säkerhetstänk idag, berättar Henrik Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.