Susanne Modig, butikschef, och Felicia Sjödahl, piercare, upplever att många besökare på Väla försvann efter att corona-råden skärptes i tisdags. Foto: Cecilia Hedlund

Skärpta corona-råd skapar oro inför julhandeln

Publicerad

Allmänheten bör undvika butiker – så lyder ett av de skärpta råd som infördes i Region Skåne i tisdag.

Och det innebär ett tufft besked för den fysiska handeln som riggar inför den stundande julhandeln.

I tisdags beslutade Folkhälsomyndigheten tillsammans med Region Skånes smittskyddsläkare att skärpa corona-råden i Skåne.

Effekten av beskedet kom snabbt.

– I går var allt som normalt, i dag har vi nästan inga bokningar, säger Susanne Modig, butikschef på India bodypiercing på Väla. 

”Strosa inte runt”

Att avstå från nöjesshopping och undvika inomhusmijlöer där risk finns för trängsel är några av råden.

– Vi rekommenderar våra kunder att komma hit och utföra sitt ärende, kanske köpa den där vinterjackan, sedan åker man hem igen. Strosa inte runt i timmar, säger Niklas Blonér, centrumchef.

Beskedet kan även innebära ett hårt slag för julhandeln. Förra året växte julhandeln på nätet – nu kan e-handeln framstå som ännu mer lockande.

Även för cityhandeln kom gårdagens besked som en kalldusch.

– Det här kastar oss tillbaka till hur det var i våras. Vi kan bara hoppas att smittspridningen minskar och att restriktionerna lättar inför julhandeln, säger Hanna Candell, vd för Helsingborg city.

Finns det en oro?

– Klart det finns en oro. Men behovet av att konsumera och köpa presenter under jul kommer att kvarstå. Handla kommer vi att göra, men frågan är på vilket sätt. E-handeln kommer sannolikt att öka, men vi tror även att många är beredda att stötta de lokala butikerna.

Cityvärdar kan införas

Nuvarande rekommendationer gäller fram till den 17 november.

– Nu behöver butikerna se över de rutiner och åtgärder som vi drog igång i våras; möjlighet till hemleverans och streetshopping exempelvis. Man kan behöva sätta en dörrklocka och möta kunder utanför butiken. Vi kanske inför värdar i city som håller extra koll på om det bildas köer, säger Hanna Candell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.