Några av deltagarna från Skiteam Skåne i dagens rullskidtävling Åsracet Foto: Anna Gjöres/SVT

Skidtävling avgjordes i höstsolen

Uppdaterad
Publicerad

Rullskidor har blivit en populär sport i Skåne och för fjärde året i rad hölls backtävlingen Åsracet där deltagarna fick använda sina krafter för att ta sig fram över de skånska åsarna.

Under nio kilometer kämpade sig deltagarna upp för åsen när Åsracet arrangerades mellan Norra Vram och Stenestad på lördagsförmiddagen. För fjärde året i rad hölls tävlingen i rullskidåkningen som enligt tävlingsledaren Stefan Pettersson är en populär sport i Skåne.

Populärt i Skåne

Bjuv

– Det är rätt stort här om man jämför med andra regioner och det handlar ju om att man inte har så många andra möjligheter om man vill åka skidor, eftersom vi oftast bara har ett par dagar med snö om året.

Foto: Anna Gjöres/SVT

Deltagarna tävlade i flera olika klasser och bland tjejerna var det 13-åriga Ebba Johansson som tog hem segern.

– Jag gillar att åka rullskidor för att det går fort och för att jag hela tiden känner att jag blir bättre.

Längtan till snön

Ebba Johansson har åkt rullskidor i tre år och har också deltagit i rullskidtävlingar utanför Skåne. En vecka om året brukar hon åka vanliga skidor i norra Sverige och hon hoppas att det ska blir mer av snöskidåkning i framtiden.

– Förhoppningsvis kommer jag in på skidgymnasiet och då kommer jag flytta längre norrut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bjuv

Mer i ämnet