Ny satsning ska värna om skilsmässobarnen

Publicerad

När mamma och pappa bestämmer sig för att gå skilda vägar är det alltid jobbigt. Hamnar det dessutom i domstol kan det få stora konsekvenser för barnet. I Bjuv bestämde man sig för att göra något åt detta.

– En separation är alltid tufft för ett barn men om ska vi göra det så skonsamt som möjligt så behöver vi en tidigare dialog med föräldrarna, säger Åsa Malmström som är verksamhetschef för barn, unga och familj på socialtjänsten i Bjuv.

De såg att vårdnadstvister som hamnade i rättegång många gånger skapade onödigt lidande för barnet. Dessutom tenderar konflikten mellan föräldrarna att bli väldigt infekterad.

Åsa Malmström. Foto: Privat

Nu ger man i stället insatser i ett tidigt skede för att få andelen fall som går till domstol att minska. Fler resurser har satts in, socialtjänstmedarbetarna jobbar med samarbetssamtal mellan föräldrarna och låter barnens röst höras, enligt Åsa Malmström.

”Mer fokus på en bra vardag”

Resultatet är att antalet rättsliga vårdnadstvister har minskat med nästan 35 procent under 2017, enligt ett pressmeddelande från Bjuvs kommun.

– Jag hoppas att barn som genomgår en separation i högre utsträckning nu upplever att föräldrarna kan lösa det som behöver lösas kring boende och träffar med den andre föräldern, säger hon och fortsätter:

– Mindre fokus på konflikten och mer fokus på en bra vardag tillsammans, helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bjuv

Mer i ämnet