Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spruträdslan var närvarande hos vissa av eleverna – se när vaccineringen för 12-åringar drog igång i Ängelholm: ”Nej nej nej” Foto: Simon Melin/SVT

Här får barnen första vaccindosen: ”Första jag vill göra är att krama morfar”

Publicerad

På torsdagen började Villanskolan i Ängelholm med vaccination av elever i årskurs 6 mot covid-19. Hälften av eleverna kommer att ta första sprutan, medan andra hälften avstår.

I veckan startade vaccinationen för covid-19 för barn mellan 12 och 15 år. På Villanskolan i Ängelholm går drygt 80 elever i årskurs 6, varav hälften väljer att avstå från vaccinet.

Johanna Rundgren, rektor på Villanskolan menar att det finns de föräldrar som valt att inte vaccinera sig. Därav blir det naturligt att deras barn inte heller gör det.

– Jag har pratat med både de elever som ska vaccinera sig och de som avstår, det är ett rätt så accepterande klimat mellan dem, konstaterar Johanna Rundgren, rektor på Villanskolan.

Johanna Rundgren är rektor på Villaskolan i Ängelholm och mötte SVT Nyheter tidigt på morgonen. Foto: Simon Melin/SVT

”Skönt att äntligen få träffa släkten”

Många elever var glada och såg fram emot att få första dosen av vaccin. En av dem var sjätteklasseleven Olle Lindvall som berättade om hur mycket han saknar att få hänga med sin morfar.

– Det första jag vill göra efter sprutan är att krama min morfar, säger Olle Lindvall, elev i årskur 6.

Flera av eleverna i årskurs 6 betonade vikten av att vaccinera sig och hur skönt det ska bli att träffa släktingar som bor längre bort. Eleven Madison Siefert menar bland annat att hon äntligen ska få träffa hennes farmor och släktingar som bor i Danmark.

Samtidigt finns det de elever som avstår och väljer att vänta med att ta vaccinet. En av de är sjätteklasseleven Wilmer Herbst som konstaterar att man inte riktigt vet vilka effekter vaccinet kan ha.

– Jag kommer att vänta med att ta vaccinet, säger han.

Det var viss nervositet bland eleverna inför sticket – i videon kan du se sjätteklassaren Madison Siefert och de andra eleverna få sin första dos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer