Foto: TT

Skola får kritik från Skolinspektionen

Publicerad

Flickan blev utfryst och påhoppad både verbalt och fysiskt av sina klasskamrater så pass allvarligt att hon till sist inte ville gå till skolan. Nu kritiserar Skolinspektionen skolans handlande.

Föräldrarna anmälde flera enskilda händelser som de menar att deras dotter varit utsatt för av andra elever på en skola i Nordvästskåne. Dessutom anmälde de att skolan inte sett till att deras dotter fått den extrahjälp hon behöver.

”En brist”, skriver inspektionen i sin rapport efter att ha granskat ärendet.

Flickan har inte velat gå till skolan

I anmälningen uppges det att flickan blivit kränkt upprepade gånger av sina klasskamrater, både verbalt och fysiskt.

Enligt anmälan har de olika kränkningarna lett till att flickan vägrat gå till skolan och att hon därmed hamnat ett år efter i skolarbetet.

Alla olika händelser är svåra för Skolinspektionen att bevisa men man menar att det inte finns något skäl att ifrågasätta flickans upplevelse.

Satte in åtgärder mot kränkande ”tjejsnack”

Skolinspektionen kritiserar därför att skolan aldrig gjorde någon uppföljande utredning och tog ett samlat grepp om kränkningarna som flickan utsattes för gång på gång.

Skolan själv menar att utredningar hade gjorts men att det många gånger handlade om bråk mellan eleverna. I ett fall har man satt in åtgärder mot framtida kränkningar i flickans klass som de i sitt svar till Skolinspektionen kallar ”tjejsnack”.

Skadestånd ska utredas

Nu kräver Skolinspektionen att skolan ska vidta ytterliga åtgärder så att skollagens krav på att motverka kränkande behandling uppfylls. De kritiserar även att skolan aldrig gjorde någon ordentlig uppföljning av det extrastöd flickan fick för sina svårigheter.

Barn- och elevombudet kommer nu att utreda om flickan kan få skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.