Maria Winberg Nordström (L) menar att den nya budgeten innebär nedskärningar och att den kan leda till uppsägningar inom skolan. Foto: SVT, arkiv

Skolan i Helsingborg kan få tufft sparpaket

Uppdaterad
Publicerad

En procents uppräkning av pengarna till skolan nästa år – både facket och politiker rasar mot förslaget. Det kan leda till uppsägningar.

Ikväll sammanträder kommunfullmäktige i Helsingborg. Då ska ett antal medlemmar från Lärarförbundet i Helsingborg manifestera utanför rådhuset.

– Vi vill prata med politikerna om den kommande budgeten för 2020. Vi är väldigt oroliga för den, säger ordförande Helena Åhlin.

Stadens budget för 2020 tas i fullmäktige först i juni. Men det första förslaget, som skickades till nämnder och styrelser, talar om en uppräkning av pengarna till skolan motsvarande en procent.

Lärarförbundet stejkade utanför rådhuset under tisdagen. Foto: Winnie Gravlund

Maria Winberg Nordström (L), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, säger:

– En procent är i verkligheten lika med en nedskärning. Får vi inte mer måste resurspersoner i skolan gå, liksom en del lärare.

Hon tror att det behövs omkring tre procent för att klara skolans behov.

– Jag har meddelat alliansen det men inte fått någon reaktion.

Alliansen styr Helsingborg i minoritet och består av Liberalerna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Helena Åhlin påpekar att resurspersoner hjälper barn med särskilda behov, som har diagnoser eller är allmänt oroliga.

– Det är de som gör att lärarna kan koncentrera sig på att undervisa, säger hon.

”Dumsnålt spara på skolan”

Både Helena Åhlin och Maria Winberg Nordström säger att det är mycket svårt att spara inom skolan.

– Det är dumsnålt. Barnen måste nå kunskapsmålen för att klara sin framtid. Och vi har aldrig haft så många elever som kräver insatser som vi har idag, säger Maria Winberg Nordström och fortsätter:

– Det är heller inte rimligt att minska antalet lärare när vi behöver bygga fler skolor därför att antalet barn ökar i kommunen. Vår egen personalenkät visar dessutom att alltför många lärare redan nu inte tycker att deras arbetsbelastning är rimlig. Vi kan inte pressa dem mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.