Sara Damber, skolchef i Båstad, SA UPP SIG PÅ TISDAGEN Visa alla (2)
Visa alla (2)

Skolchefen i Båstad säger upp sig i protest

Uppdaterad
Publicerad

I mejlet till sina medarbetare skriver Sara Damber att ledningen och hon inte står för samma sak och att det har lett till att hon nu väljer att lämna.

Mejlet ska ha gått ut till alla skolanställda i kommunen.

Sara Damber rekryterades för drygt ett år sedan som ett nytt stjärnskott i kommunen. Hon har tidigare grundat antimobbningsorganisationen Friends.

”Det har varit ett oerhört tufft beslut att fatta då jag verkligen har älskat det här året och detta uppdrag. Men med den rådande ledningen i kommunen som står för allt annat än vad jag tror på så måste jag sluta.”, skriver Sara Damber i mejlet till sina medarbetare inom skolan.

Har lämnat en avskedsansökan

Sara Damber lämnade in en formell avskedsansökan i tisdags där hon begärde en månads uppsägningstid.

I hennes avskedsansökan har hon själv skrivit att hon säger upp sig på grund av en ”värderingskonflikt”.

– Det var en väldigt annorlunda uppsägning, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Kristina Geiger som är kommunchef i Båstad.

Kontroverser med politikerna

Enligt Bo Wendt (BP), som är ordförande i kommunstyrelsen, så har politiken haft en del kontroverser med Sara Damber om hur skolan i kommunen ska styras.

Sara Damber har, enligt honom, velat lägga ner en skola – men inte fått igenom det beslutet hos politikerna.

– Vi lever i en demokrati och det är vi politiker som bestämmer vilka skolor vi ska ha. Det är en fråga som har irriterat Sara under en tid, säger han.

Den bilden delas inte av Sara Damber som menar att frågan om skolnedläggningar har aktualiserats långt före hennes tid.

Gick dyr kurs – utan att avsluta

Att Sara Damber gått en dyr kurs har också väckt frågor. SVT har kollat fakturor och kommunen har betalt 111 000 kronor för en kurs – som hon aldrig avslutade.

– Det blir jag också ledsen över, hon berättade aldrig för mig att hon inte gick klar kursen, säger kommunchefen Kristina Geiger.

Sara Damber tycker att den bilden är missvisande. Att hon inte fullföljer kursen beror på att den fortsätter i vår, när hon har slutat.

Rekryteringen av en ny skolchef väntas inledas så snart som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer