Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jasmin Tan studerar grundutbildningen på Munka folkhögskola i Perstorp. Hon är en av flera som kommer behöva pendla för att fortsätta studera. Foto: Linda Ekström/SVT

Skralt i kassan – Folkhögskolan i Perstorp stänger igen

Uppdaterad
Publicerad

Munka folkhögskola lägger ner filialen i Perstorp som funnits sedan 1990-talet. Alla studenter ges möjlighet att fullfölja skolåret, men de som vill fortsätta studera tvingas pendla.

– Jag tror att många kommer flytta härifrån, säger studenten Jasmin Tan.

Ett 40-tal elever och ett 10-tal anställda drabbas av beslutet som kom i mitten av november.

– Statsbidraget för folkhögskolor har varit detsamma sedan 2017 medan el-priser och löner ökat. Nu fokuserar vi på vår verksamhet i Munka-Ljungby, säger Helena Esbjörnsson, rektor.

Risk för fler bidragstagare

Jasmin Tan pluggar upp sina betyg på folkhögskolan. Efter skolårets slut önskar hon fortsätta studera, men då måste hon pendla.

– Jag har nyligen börjat här och skulle vilja fortsätta. Jag tror att många kommer flytta från Perstorp på grund av detta, säger hon.

Rektorn ser också potentiella risker med att studerande måste ta sig till annan ort för att studera.

–  Jag tror att det finns en del som då inte kommer kunna fortsätta studera och istället blir bidragstagare, säger Helena Esbjörnsson.

Ingen lösning för ukrainska flyktingar

Nedläggningen av filialen innebär också att de ukrainska flyktingarna i kommunen förlorar möjligheten att gå kursen Svenska från dag ett.

– Det är inte bara beklagansvärt, utan också jättesvårt ur ett integrationsperspektiv. Vi har ingen lösning för dem i nuläget, säger Richard Löfgren, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Perstorp. 

Hör Jasmin Tan om nedläggningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.