Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Mårtensson, natur- och skogsförvaltare i Båstads kommun, kontrollerar nätet som mäter skräp i Stensån. Hör mer i klippet. Foto: Simon Melin/SVT

Här mäts hur mycket skräp som passerar Stensån: ”Fimparna är ett elände”

Publicerad

Precis innan Stensån mynnar ut i Laholmsbukten ligger ett nät som ska mäta marin nedskräpning – och samtidigt integrera ungdomar.

– De har hjälpt till med att sjösätta nätet, det är inget enmansjobb det här, säger Johan Mårtensson, natur- och skogsförvaltare.

Under cirka en och en halv veckas tid mäts hur mycket skräp som passerar i Stensån med dagliga kontrolller.

– Det är plastpåsar, snusdoser, tennisbollar och fimpar. Just fimparna är ett elände, säger Johan Mårtensson, natur- och skogsförvaltare i Båstad.

Skräpmätning även på land

Projektet Blastic II startade 2019 tillsammans med Håll Sverige Rent och IVL Svenska Miljöinstitutet. Idag har det även parats ihop med ett integrationsprojekt i Båstad kommun där skräp även på land mäts.  

– Jag fick en möjlighet att söka pengar från Naturvårdsverket för att kunna samla skräp längs stränderna. Sedan pratade jag med arbetsmarknadsenheten och fick till ett integrationsprojekt, säger Johan Mårtensson.

Flera möjliga åtgärder

Stensån börjar redan i Örkeljunga kommun och flera vattendrag från andra orter mynnar ut i ån innan den själv förenas med havet vid Laholmsbukten.

Projektet har pågått i snart två år och än är det för tidigt att säga vilka åtgärder som är lämpliga att göra.

– Det kanske blir papperskorgar på ett annat ställe eller att tillsluta containrar så skräpet inte blåser omkring. Men det är inte bara att göra utan allting kostar pengar. Hoppas att politiken är med på detta, säger Johan Mårtensson.

I klippet ovan kan du höra mer om ålanätet i Stensån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer