Flera handskrivna hotbrev skickades till kommunanställda och politiker. En sprängning inträffade även vid Torkild Strandbergs (L) bostad. Nu har två män dömts för brotten. Foto: ur polisens förundersökning

Skrev hotbrev till kommunpolitiker – döms till rättspsykiatrisk vård

Publicerad

Den 46-åring, som tillsammans med en 38-åring, skrev hotbrev till flera politiker och kommunanställda i Landskrona döms nu till rättspsykiatrisk vård. Enligt tingsrätten var han allvarligt psykiskt störd vid gärningstillfällena.

Två Landskronabor, 38 och 46 år, åtalades i höstas vid Lunds tingsrätt för flera fall av olaga hot för att ha skrivit handskrivna hotbrev till kommunanställda och politiker i Landskrona.

De åtalades även för flera fall av skadegörelse för att ha sprängt så kallade bangers på olika platser i kommunen, samt för sprängningen mot Torkild Strandbergs (L) bostad år 2018.

I hotbreven stod det att brevskrivaren ville bli lämnad ifred med sitt bidrag – annars riskerade politiker och kommunanställda att skadas eller dödas. Breven skickades under en period när Landskrona drabbats av flera sprängningar och bränder.

Döms till rättpsykiatrisk vård

38-åringen dömdes i oktober till ett års fängelse för fem fall av olaga hot, skadegörelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han nekar till brott.

Nu döms även 46-åringen för sju tillfällen av olaga hot och fem fall av skadegörelse.

En rättspsykiatrisk undersökning har gjorts och den visar att 46-åringen lider av en allvarlig psykisk störning och att han gjorde det även vid tiden för gärningarna. Han döms därför till rättspsykiatrisk vård.

Han ska även betala skadestånd till de politiker och kommunanställda som drabbats.

46-åringen har erkänt att han skrivit breven men anser att han inte agerat med brottsligt uppsåt. Gällande sprängningarna säger han att han inte minns att han smällt smällare men att det kan stämma att han gjort det.

Hör Torkild Strandbergs (L) känsla över hoten i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.