Jordbruksverket sänker skyddsnivån för fågelinfluensan Foto: Henrik Montgomery/TT

Skyddsnivån för fågelinfluensan sänks

Uppdaterad
Publicerad

Den fruktade fågelinfluensan bedöms ha klingat av något enligt Jordbruksverket. Sjukdomen som under hösten och vinter drabbade både tama och vilda fåglar ledde bland annat till att 210.000 värphöns på en gård utanför Helsingborg fick avlivas. Nu sänks skyddsnivån från 2 till 1.

Jordbruksverket bedömer att risken för att fågelinfluensan ska spridas är lägre sedan några veckor tillbaka. Med bakgrund av det väljer myndigheten nu att sänka skyddsnivån.

I praktiken innebär den sänkta skyddsnivån bland annat att fjäderfän och tamfåglar får gå utomhus igen efter att ha behövt hållas inomhus sedan Jordbruksverkets höjning av säkerhetsnivån i november 2016.

Smittskyddshandläggare Enisa Miljanic säger i ett pressmeddelande på Jordbruksverkets hemsida att risken för fortsatt spridning från vilda till tama fåglar fortfarande är förhöjd. Trots det väljer man med hänsyn till konsekvenserna för handeln med ägg från utehöns att sänka skyddsnivån.

– Men risken är lägre nu jämfört med några veckor tillbaka, säger Enisa Miljanic.

Det milda vädret hjälper till att förhindra smittspridningen. Fågelinfluensaviruset får svårare att överleva i det varmare klimatet som våren för med sig.

Enisa Miljanic påpekar dock att det fortfarande finns en risk för spridning mellan främst vattenlevande fåglar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fågelinfluensa i Skåne

Mer i ämnet