Hög belastning, hög personalomsättning och brister i introduktionen är några av bristerna i arbetsmiljön inom ungdomspsykiatrin, Bup, i Nordvästskåne, menar huvudskyddsombuden. Foto: SVT

Skyddsombud trötta på brister i arbetsmiljön på Bup

Uppdaterad
Publicerad

Hög belastning, hög personalomsättning och brister i introduktionen. Sådan är arbetsmiljön inom barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, i Nordvästskåne, menar huvudskyddsombuden som hotar koppla in Arbetsmiljöverket. 

Arbetsmiljön inom Bup i Helsingborg/Ängelholm/Landskrona har blivit en ”långkörare”, menar skyddsombuden Stina Eldh och Jon Davidsson i sin så kallade 6:6a-anmälan till arbetsgivaren.

– Det är inget vi brukar göra, men när situationen ser ut som den gör och vi vet att man har gjort allt vad man kan för att lösa situationen på lokal nivå men att det ändå inte händer någonting, blir det här en sista utväg, säger Stina Eldh.

Facken har vid upprepade tillfällen och i olika forum påtalat problemen. Nu kräver de två skyddsombuden en åtgärdsplan senast den 18 mars – annars kan frågan lämnas över till Arbetsmiljöverket.

Enligt Stina Eldh ska anmälan inte betraktas som ett hot utan snarare som en hjälp.

– Vi hoppas att anmälan kan göra att det här problemet nu skjutsas uppåt och att det kan fungera som en hjälp för arbetsgivaren att komma vidare.

”Leder till personalflykt”

Huvudskyddsombuden kräver ”omedelbara och långsiktiga åtgärder” för att behålla befintlig personal och för att kunna rekrytera ny. Enligt dem leder den hårda arbetsbelastningen till personalflykt, vilket i sin tur drabbar patienterna i form av långa köer.

För att råda bot på problemen vill skyddsombuden

  • att man kartlägger varför människor säger upp sig. 
  • att orsaker till sjukskrivingarna utreds. 
  • att introduktionen till nyanställda förbättras. 
  • att resursbehovet och resursfördelningen utreds. 

Kritiserar kommunikation

Skyddsombuden är också kritiska till kommunikationen med arbetsgivaren, som de anser varit rörig. Områdeschefen har hänvisat till enhetschefer som i sin tur bollat tillbaka till områdeschefen.

Linda Velin som är verksamhetschef för BUP i Skåne svarar i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter att man känner till skyddsombudens begäran och att kraven på åtgärder stämmer överens med de åtgärder som man redan påbörjat. Enligt Linda Velin kommer ledningen fortsätta att arbeta med att förbättra arbetsmiljön på området och avser också att svara på begäran innan den 18 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer