En banger smällde till bakom Anders Jönsson när han var på väg in i polisbussen. Foto: SVT

Polis fick tinnitus efter kastad smällare

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler poliser anmäler hörselproblem som arbetsskada. Polisens huvudskyddsombud är kritisk till att problemen inte åtgärdas. Helsingborgspolisen Anders Jönsson är en av de drabbade.

Bangers, de mycket kraftiga smällare som blivit vanliga i samband med fotbollsmarscher, är ett stort problem för de poliser som bevakar supportrarna. När de detonerar når ljudet runt 170 decibel.

Allt fler anmäler olika hörselproblem som arbetsskada. Enbart i Stockholm kom det 24 sådana anmälningar förra året plus 27 rapporter om tillbud. Antalet skador i Helsingborg är oklart, men Fredrik Brokopp, huvudskyddsombud vid polisen i Nordvästskåne, säger att utvecklingen är densamma.

Hörselskydd för polisen

Utrustningen inte synkad

På torsdag tar HIF emot AIK hemma på Olympia. Fredrik Brokopp säger att arbetsmiljöproblemet hade kunnat vara löst.

– Men det har dragit ut på tiden och tagit alldeles för lång tid. Nu hoppas vi att vi får se lite verkstad under 2016. Det är kollegorna som har fått betala priset genom att utsättas för de här risker.

Ett stort problem är att polisens säkerhetsutrustning inte är synkade. Förra året köpte polismyndigheten in nya skyddshjälmar – men de går inte att använda tillsammans till hörselkåpor. Samtidigt måste polisen både skydda öronen och kunna kommunicera med omgivningen. Det går inte idag.

Fredrik Brokopp, säger samtidigt att nya hörselkåpor med inbyggd utrustning för kommunikation kan vara lösningen. Men han tillägger:

– Fast de går inte att använda tillsammans med hjälmarna. Det blir ett slags moment 22. Så blir det när man kör saker i olika rör och inte kommunicerar internt.

Fick tinnitus i jobbet

En av de drabbade poliserna är Anders Jönsson som arbetar vid polisen i Helsingborg. I augusti förra året jobbade han när HIF tog emot Malmö hemma och bevakade Malmösupportrarnas marsch till Olympia.

Plötsligt small en banger bakom honom när han var på väg in i polisbussen.

– Jag var helt oförberedd  och bara hoppade högt. Sen började jag tänka lite på detta, hur landar nu det i mitt öra, berättar Anders Jönsson.

Han fick tinnitus i ena örat. Det finns fortfarande kvar och läkarna har sagt att det kan ta upp till ett år innan man vet om det försvinner eller stannar.

– Plötsliga händelser kan påverka mitt liv snabbt men mitt yrke är fullt med risker på alla sätt och detta är en risk han utsätts för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hörselskydd för polisen

Mer i ämnet