Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här Yassine Yassine, rektor på Vaslundsskolan om det massiva utbrottet av magsjuka som skakade skolan under tisdagen. Foto: Arkiv/SVT Cecilia Hedlund

Smittexplosion på skola: 40-tal barn kräktes på skolgården och i klassrummen

Uppdaterad
Publicerad

Märkliga scener utspelades på Vasalundsskolan i Helsingborg under tisdagen. Ett 40-tal barn insjuknade inom loppet av några timmar.

– Lärarna skickade ut barn på skolgården för att kräkas. Många barn blev rädda, det blev panik, berättar rektor Yassine Yassine.

Den första eleven spydde på skolbussen vid 8-tiden på morgonen. Inom kort insjuknade fler elever.

Vid dagens slut kunde skolan räkna till ett 40-tal kräksjuka barn.

Och på onsdagen, dagen efter utbrottet, var 100 barn sjukskrivna.

– Det här är en utmaning för oss, men de anställda på skolan gjorde ett bra jobb med att ta hand om barnen, säger Yassine Yassine.

Hör rektorn Yassine Yassine berätta om gårdagens händelse i klippet ovan.

Några fick dropp

Det var elever från förskoleklass upp till trean som drabbades av kräkningar.

13 av dem sökte vård på akuten under tisdagen, vilket fick Helsingborgs lasarett att gå upp i stabsläge.

– Vi fick in ett flertal barn under kvällen. Några var uttorkade och fick behandling med dropp innan de skickades hem, säger Håkan Kerrén, verksamhetschef på akutmottagningen.

Inget barn behövde läggas in. Och redan vid 19-tiden kunde sjukhuset frångå stabsläget.

Skolan rektor tror inte att smittutbrottet berodde på något som serverats vid lunchen. Barnen åt fiskpinnar under tisdagen, mat som tillagats i ett tillagningskök på Gåsebäck.

– Barnen hade inte ätit lunchen när de första blev sjuka, säger han.

Maten undersöks

I tillagningsköket gjorde miljöförvaltningen ett besök under tisdagskvällen:

– Den mesta maten var slängd, men vi kunde ta prover på ris och en kall majonnäsbaserad sås som verkade intressanta. Vi har skickat iväg dem och inväntar analysresultaten, säger Olu Lindström, avdelningschef på miljöförvaltningen.

När det gällde hygienen i köket såg allt bra ut, enligt Olu Lindström. Likaså i skolan och den tillhörande förskolan, där kommunen kom på besök under onsdagen.

– Vi hittade ingen anmärkningsvärt där. Så utredningen fortsätter och vi ska ta reda på om det var ett livsmedel som orsakat detta eller inte, säger Olu Lindström.

Även Smittskydd Skåne är inkopplad i utredningen. I ett mejl till SVT skriver Marianne Alanko Blomé, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne:

– Den aktuella utredningen av symptom på magsjuka hos skolelever pågår. Diagnostiska åtgärder har initierats enligt sedvanlig rutin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.