Det var i juli som två personer försökte föra in djur från Rumänien till Helsingborg utan tillstånd. Foto: Förundersökningen

Åtalas för smuggling av 23 duvor och en hund

Uppdaterad
Publicerad

Det var i juli som två personer försökte föra in djur från Rumänien till Helsingborg utan tillstånd. Männen greps på plats i samband med en tullkontroll och är nu åtalade för djursmuggling.

Totalt fördes 24 djur in från Rumänien till Sverige, 23 duvor och en hund. Då det saknades dokumentation fick djuren avlivas med hänvisning till smittriskerna djuren kan medföra.

– Personerna sitter nu häktade i Helsingborg i väntan på rättegång, säger Anna Broomé, åklagare.

Nekar till brott

I förhören framgår det att männen försörjer sig på att transportera leveransbeställningar från Rumänien till Sverige. Beställningarna görs via sociala medier.

Båda männen nekar till brott men erkänner omständigheterna, och säger att de var medvetna om vad som transporterades i lastbilen.

Duvorna var från Rumänien och beställdes av en man i Skåne. I förhör framgår det att han samlar och byter duvor. Vissa duvraser kan säljas för upp till 50 euro styck.

Rättegången väntas äga rum i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.