Med hjälp av en RIB-båt smugglades två väskor med drygt 40 kilo narkotika från Danmark till Sverige via Ven. Foto: Tullverket

37 kilo narkotika från Danmark smugglades in med gummibåt

Uppdaterad
Publicerad

De två misstänkta männen lastade båten med knark i Danmark. Därifrån åkte de till Ven, där en tredje man ska ha tagit emot väskorna och sedan tagit bilfärjan till Landskrona. Men tack vare ett snabbt myndighetssamarbete kunde smugglarna stoppas.

Fem män står åtalade misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling för att ha smugglat drygt 40 kilo narkotika till Sverige.

Det var den 10 januari förra året som två män, 28 och 29 år gamla, lastade en RIB-båt (en snabbgående gummibåt) med två svarta sportväskor. Därefter körde de båten över sundet till Ven där en tredje man, en 22-åring, väntade för att ta emot lasten.

Gensköt båten

Samtidigt fick Kustbevakningen information om RIB-båtens ovanliga beteende. De lyckades genskjuta båten och kontaktade både tull och polis om den pågående misstänkta smugglingsoperationen.

När så färjan anlände till hamnen i Landskrona väntade myndigheterna på 22-åringen. I dennes bil hittades väskorna, som innehöll 29 kilo amfetamin, 5 kilo ecstasy och 3 kilo kokain.

Smugglarnas rutt: Från Danmark via Ven till Landskrona. Foto: Google Earth

 Man kan se ärendet som ett skolexempel på myndighetssamverkan när den fungerar som allra bäst. Vi har all anledning att tacka Kustbevakningen för att den här smugglingen kunde avslöjas, säger Lars Bäckström, gränsskyddschef på Tullverket i södra Sverige i ett pressmeddelande.

Fyra av fem nekar till brott

Efter tullkriminalens fortsatta arbete har ytterligare två män identifierats som misstänkta i smugglingsoperationen.

Av de fem personerna som står åtalade nekar fyra till brott. 22-åringen som togs på bar gärning har erkänt att han transporterat knarket till fastlandet. Nästa vecka inleds rättegången vid Lunds tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.