13 241 godkända röster har skrivit på namninsamlingen med krav på en folkomröstning kring att sälja energibolaget. Foto: SVT

Snart börjar striden om Öresundskraft

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen berättade vi att det blir en folkomröstning om ja eller nej till försäljning av kommunens energibolag Öresundskraft. Snart drar en valrörelse igång – kring den enda frågan.

13 241 godkända röster har skrivit på namninsamlingen med krav på en folkomröstning kring att sälja energibolaget.

Därmed drar snart en valrörelse igång med det som enda fråga. Stadens 107 000 röstberättigade medborgare får avgörandet i sina händer.

Folkomröstning Öresundskraft

Bert Alfson, en av inititivtagarna till folkomröstningen, är glad idag.

– En seger för demokratin, tycker han.

Peter Danielsson: Frågan inte lämplig för folkomröstning

Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) är inte lika glad.

– Jag tycker inte att det är en fråga som lämpar sig för folkomröstning, den är alldeles för komplicerad, säger han.

Möjligheten att sälja Öresundskraft utreds nu av en grupp tjänstepersoner. Ett beslut som stöds av de borgerliga partierna och Sverigedemokrafterna.

Så småningom hamnar resultatet av folkomröstningen i fullmäktige. Formellt sett är en folkomröstning bara rådgivande, men den kommer att ingå i ett beslutspaket som även omfattar den färdiga utredningen.

Här är i stora drag skälen från ja- respektive nejsidan

Ja:

Lönsamheten för energibolag förväntas minska framöver. Därmed  blir det kommunala energibolagets vinst lägre. Och ett kommunägt bolag kan inte agera lika fritt som ett privat på den finansiella marknaden.

Samtidigt kan en allmän lågkonjunktur vara på väg. Den minskar i så fall den kommunala pengapåsen.

En försäljning av Öresundskraft skulle ge kommunen många miljarder. Det kan bli så att hela eller delar av summan stoppas in i en stiftelse som ska säkra framtida satsningar på skola, förskolor, äldrevård och andra delar av välfärden.

Nej:

Vid en försäljning förlorar kommunen kontrollen över både priset för el och fjärrvärme. Nej-sägarna ser en risk för att det blir dyrare för helsingborgarna om ett privat företag tar över.

Samtidigt tappar politikerna också inflytandet över de  miljöfrågor som är nära förknippade med energiproduktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Öresundskraft

Mer i ämnet