Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saltlösningen sköljer först donatorns bihålor. Sen sprutas samma vätska in i näsan på den sjuka patienten för att förbättra bakteriekulturen. Foto: Simon Melin

Här donerar SVT:s reporter snor – kan lösa kronisk nästäppa

Uppdaterad
Publicerad

En studie som genomförts på Helsingborgs Lasarett visar att så kallad snortransplantation kan bota kronisk bihåleinflammation. Patienterna har sprutat in snor från en frisk person i sin näsa och 70 procent mådde bättre efter tre månader.

Efter att en frisk person sköljt ut snor från sina bihålor med en koksaltlösning sprutas sen lösningen in i näsan på den sjuke patienten. Den friska bakteriekulturen som då finns i lösningen ska påverka de sjuka bihålorna på ett positivt sätt och lindra patientens besvär.

I klippet ser du när SVT:s reporter agerar donator och sköljer sina bihålor.

– Vi samlade ihop 22 patienter som fick friskt snor transplanterat från sina respektive eller andra som ville ställa upp som donatorer. Men de flesta valde att ta transplantationer från närstående, säger Anders Mårtensson, överläkare på öron-, näs- och halsmottagningen på Helsingborgs lasarett och doktorand vid Lunds universitet.

Den världsunika studien har genomförts i samarbete mellan Lunds universitet och Helsingborgs lasarett, och 70 procent av deltagarna har visat på minskade symptom efter tre månader.

Framtida behandling

Behandlingsmetoden är avsevärt mycket billigare än att exempelvis operera, men den kräver fortfarande mer omfattande studier för att bli en del av den svenska vården.

– Förhoppningsvis kan fortsatta studier leda till att den här metoden blir en behandling framöver. Just nu har den bara funnits tillgänglig för dem som deltagit i studien, så i dagsläget är det inget vi kan erbjuda som behandling, säger han.

Patienterna som deltagit i studierna har ofta lidit av kronisk bihåleinflammation en längre tid och har innan studien genomgått omfattande vårdbehandlingar för sina besvär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.