I omkring 20 år har Socialdemokraterna och Borgerligt Alternativ, tidigare Moderaterna, tillsammans styrt kyrkopolitiken i Helsingborg. Foto: SVT

Socialdemokraterna tar makten i kyrkan i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna gick fram i kyrkovalet och tar nu de viktiga ordförandeposterna. Men fortsätter styra med Borgerligt Alternativ.

I omkring 20 år har Socialdemokraterna och Borgerligt Alternativ (BA), tidigare Moderaterna, tillsammans styrt kyrkopolitiken i Helsingborg.

Och det samarbetet fortsätter även efter höstens val.

– Vi är väldigt bra på konstruktiva dialoger med kyrkans bästa framför ögonen, säger Aina Modig Lindell (S).

Men de kommande fyra åren tar S själv hand om de två viktiga ordförandeposterna i kyrkofullmäktige och kyrkorådet – före kyrkovalet hade BA den ena.  Det här styrs krasst av valresultatet. S gick fram och BA backade.

– Det är svårt att vara nöjd med det, men vi accepterar eftersom vi har ett så långt och bra samarbete, säger Samuel Lilja (BA).

Det formella beslutet om nyordningen tas av kyrkofullmäktige i morgon, tisdag.

Ekonomin ses över

Oavsett vem som styr så är pengarna den stora frågan för kyrkan framöver.

– Vi har ett sviktande medlemsunderlag. Gör vi inget åt ekonomin så tar vårt reservkapital slut under 2020-talet och då måste vi leva ur hand i mun, säger Samuel Lilja.

Vad kan ni göra?

– Innan vi återbesätter en vakant tjänst måste vi seriöst pröva andra möjligheter. Och vi ska också fortsätta utreda vårt lokalbehov och se över vad vi verkligen behöver och vad vi kan avyttra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.