Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mellan maj och september har skräpmätningar utförts varje måndag, längs två olika rundor i Söderåsens nationalpark. I klippet berättar Oscar Hagbard, naturvägledare, mer. Bland annat om det mest udda han hittat i sommar. Foto: SVT

Fimpar och toapapper i Söderåsens nationalpark

Uppdaterad
Publicerad

Nationalparken Söderåsen i nordvästra Skåne har för första gången mätt mängden skräp som slängs i parken. Även om det inte finns någon tidigare statistik att jämföra med, vittnar personalen om en ovanligt skräpig sommar.

SVT har tidigare under sommaren rapporterat om stora mängder skräp i den skånska naturen. I nationalparken Söderåsen upplever personalen att det har varit en skräpigare sommar än tidigare.

Stora skillnader mellan hög- och lågsäsong

Eftersom skräpmätningen är den första går det inte att jämföra med tidigare år, men under den period man mätt har mängderna varierat.

– Vår topp var ju verkligen i juli månad och början på augusti, då var det som allra mest. Andra halvan av augusti gick det ner ganska kraftigt och sedan har det hållit sig på en relativt låg nivå september ut, säger Oscar Hagbard, naturvägledare i Söderåsen, som ansvarat för skräpmätningen.

Dessutom ser man när den mesta nedskräpningen sker. Foto: SVT Design

Detaljerat resultat

Mätningarna gör det inte bara möjligt att se när nedskräpningen sker. Oscar Hagbard rapporterar även in vilken typ av skräp han hittar.

– Fimpar och snusprillor står för ungefär en tredjedel av det skräp vi har plockat under säsongen, så det är väl det största problemet, säger han.

Skräpmätningen gör det möjligt att se vilka typer av skräp som det slängs mest av. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer