– Det är en otrolig ära att få förknippas med hennes namn, säger Emma Sventelius. Foto: Annika Falkuggla

Mezzosopranen Emma Sventelius får årets Birgit Nilsson-stipendium

Uppdaterad
Publicerad

Det blir mezzosopranen Emma Sventelius som på fredag tar emot årets Birgit Nilsson-stipendium. I år är summan rekordstora 200 000 kronor.

Utdelningen av stipendiet sker som vanligt i Västra Karups kyrka – men i år blir det utan publik. Istället visas prisutdelningen och den sedvanliga konserten digitalt.

Emma Sventelius är från Lund. Därför betyder det här stipendiet extra mycket för henne.

– Birgit Nilsson kom från den skånska myllan och blev internationellt känd. Jag kommer inte heller från en operafamilj och hon har varit en häftig inspiration för mig. Det är en otrolig ära att få förknippas med hennes namn, säger Emma Sventelius.

Arbetar i Tyskland

Coronaåret 2020 har som för så många andra varit ett speciellt år för Emma Sventelius.

– Hela drivkraften i mitt jobb är utbytet med publiken, att stå på scenen och känna magin i mötet med åhörarna. Den känslan går inte att återskapa digitalt, så i år har det varit en märklig envägskommunikation.

Numera arbetar hon i Tyskland, som öppnat upp kulturen i högre utsträckning än Sverige. Där ingår hon i ensemblen på operan i tyska Bonn och i höst väntar premiären på Hans Humperdincks opera Hans och Greta. Innan dess ska Emma Sventelius vara med i en uppsättning av Tjakovskijs Eugene Onegin.

Pengar till utveckling

I år är stipendiet rekordstort. Tack vare en donator uppgår summan till 200 000 kronor.

– Det är pengar som kommer väl till pass, inte minst för den undervisning jag fortsätter med för att utvecklas som operasångare, säger Emma Sventelius.

Här kan du se fredagens konsert

Konsert och stipendieutdelning livestreamas på www.birgitnilssondagarna.se med början klockan 18.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.