I Höganäs kan det löna sig att sortera sina sopor. Arkivbild. Foto: SVT

Hyresgäster som återvinner rätt kan få sänkt hyra

Uppdaterad
Publicerad

För de hyresgäster hos Höganäshem som återvinner rätt och mycket kommer hyran att sänkas. Ny hyressättning ska från och med 2019 gynna de miljömedvetna.

Tidigare har kostnaden för att ta hand om hyresgästernas sopor lagts på hyran i form av ett schablonbelopp, nämligen 21 kronor per kvadratmeter.

– Vi vill öka incitamentet hos våra boende att vara miljömedvetna, säger Magnus Nordström som är ekonomichef på Höganäshem.

Höganäs

Minskade kostnaden med 16 procent

Och det finns pengar att tjäna. 110 lägenheter har redan testat upplägget sedan i somras. Hyresgästerna sparade 16 procent av sin kostnad för sophanteringen. Det är framförallt att ta hand om restavfallet som kostar mycket. I takt med att den kategorin avfall minskar reduceras hyran.

– Vi som hyresbolag kommer ha samma omkostnader. Det är hyresgästerna som kan märka den ekonomiska skillnaden på detta upplägg, säger Magnus Nordström.

Samarbetat med Kullagymnasiet

Flera elever på samhällsprogrammet på Kullagymnasiet har varit involverade i projektet att förbättra sopsorteringen genom att ta fram informationsmaterial kring hur återvinningen ska gå till.

– De har tryckt informationen på flera olika språk och på ett pedagogiskt sätt färglagt soprummen så att det ska bli tydligt, säger Magnus Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höganäs

Mer i ämnet