Elina Bratt är säkerhetschef i Helsingborg. Foto: Minna Korsgren

Efter sprängdådet: ”Staden måltavla för första gången”

Uppdaterad
Publicerad

Nattens kraftiga sprängning vid socialförvaltningen i Helsingborg är den första vid kommunal verksamhet. Ett brott mot demokratin, säger både stadens säkerhetschef och polisen.

Tidigare har kommunhuset i Landskrona och polishuset i Helsingborg utsatts för sprängningar. Men nattens kraftiga explosion vid socialförvaltningens lokaler är den första som riktar sig direkt mot en av Helsingborgs stads verksamheter.

Ett brott mot demokratin

Det ser polisen och Helsingborgs kommun allvarligt på. Både lokalpolischef Sven Holgersson och kommunens säkerhetschef Elina Bratt talar om ett brott mot demokratin.

– Att spränga entrén vid socialförvaltningen är lika allvarligt som att spränga polishuset. Det är ett angrepp mot vår myndighetsutövning, ett hot mot demokratin, säger stadens säkerhetschef Elina Bratt.

”Försöker skrämma myndigheten”

Sven Holgersson talar om ett stort och vårdslöst brott.

– Man försöker skrämma myndigheten för att få dem att reagera. Det är ett brott mot rättssäkerheten, myndigheten och demokratin, säger han.

Det utåtriktade arbetet på socialförvaltningen bytte under förmiddagen lokal och personalen flyttade tillfälligt in hos en annan kommunal myndighet.

Sprängningen vålllade mycket kraftiga skador på entrédörren och fönstren runt om. Det är oklart när förvaltningens entré kan återställas.

Sedan i somras har det varit 13 olika sprängningar i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.