Botvid Göransson, lantbrukare i Kvidinge, är orolig över att höstvetet inte ska hinna skördas i tid när det regnar nästan varje dag. Foto: Stina Sandström/SVT

Spridda skurar hotar årets spannmålsskörd

Uppdaterad
Publicerad

Värmen och uteblivet regn i juni har gjort årets spannmålsskördar i Skåne sämre. Men när det nu är hög tid att skörda det höstvete som växt till sig försvårar istället regnet för lantbrukarna.

Strax utanför Kvidinge i Åstorps kommun odlar lantbrukaren Botvid Göransson vall, sockerbetor, potatis, raps men framförallt vete. Den varma och torra inledningen av sommaren har gjort årets skörd sämre än förra året.

– Det är väldigt stora variationer lokalt. Vi hade en rätt rejäl torrperiod i juni och på de marker vi inte kunde vattna är det 30 procent mindre skörd, säger Botvid Göransson.

Regn varannan dag

När det nu är hög tid att skörda den höstvete som trots allt växt till sig ställer vädret till det igen. De spridda regnskurarna försvårar för lantbrukarna eftersom vetet då inte kan skördas.

– När man ser att det står en fin skörd och känner att regnet kommer var och varannan dag är det mer påfrestande än 2018 för då visste man att det inte fanns något att skörda. Det känns frustrerande, säger han.

Vad innebär detta för skörden?

– Då kan brödvete gå och bli fodervete eller i ännu sämre fall kan det börja gro i axet, säger Botvid Göransson.

Planering under ett år

Lantbrukarna planerar höstvetet ett år innan de skördar, något som Botvid Göransson tycker folk ska ha i åtanke.

– När gemene man tycker att lantbrukare är gnälliga ska man fundera på att vi planerar ett år innan vi skördar. Tänk om du är på ditt jobb och de drar ur strömkontakten varje morgon och raserar dagens jobb. Då kan du förstå hur det känns när regnet kommer klockan sju på morgonen och man inte kan skörda, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.