Foto: Britt-Marie Juhl

Starka reaktioner efter vandalisering på kyrkogård

Uppdaterad
Publicerad

Starka reaktioner har väckts efter helgens vandalisering på Kattarps kyrkogård där närmare ett 80-tal gravstenar skändades. Helsingborgspolisen har lagt ner ärendet då man inte har några spår att gå på.

– Vi har inte varit på plats och planerar inte att åka dit, säger Joakim Ekstrand som är inre befäl på polisen i Helsingborg till SVT Nyheter Skåne.

Ärendet är upprättat som brott mot griftefriden men från polisens sida kan man i nuläget inte göra mer, menar Joakim Ekstrand.

– Vi har pratat med anmälaren men vi har ju inga spår att gå på alls, det gör det väldigt svårt just i sådana här ärenden, säger han.

Det finns ingen kameraövervakning på kyrkogårdsområdet och man har i nuläget heller inte fått in vittnesuppgifter från händelsen.

Kan man göra något från polisens sida för att förebygga den här typen av brott?

– Det är svårt, det är ju inte vi som bestämmer om det ska sättas upp kameror och liknande. Men vad man kan göra är kanske att öka synligheten i området, exempelvis skulle poliserna kunna rasta sina hundar där under vissa tider.

LÄS MER: Vandalisering på kyrkogård – gravstenar välta

Starka reaktioner

På Allerums pastorat har man under de senaste dagarna mött starka reaktioner från allmänheten och de som drabbats själva av förödelsen.

Anna Gunnarsson som arbetar som kyrkvaktmästare på Allerums pastorat dit Kattarps kyrkogård hör känner sig besviken över att ärendet läggs ner.

– Jag förstår absolut att det är svårt, och att polisen inte har något att gå på. Samtidigt är det ju ett allvarligt brott mot griftefriden och att man stör en viloplats på det här sättet. Kanske kan polisen få in tips i efterhand eller knacka dörr, säger hon.

Vad har ni mött för reaktioner på pastoratet?

– Folk är ju chockade, det ligger blommor och krukor huller om buller och alla gravar är välta, det har väckt stor bestörtning.

Pär Bengtsson som är kyrkogårdsvaktmästare är redan igång med arbetet att reda upp kostnader för förödelsen och ta kontakt med försäkringsbolag för att kunna ge besked till de som har gravar på kyrkogården och drabbats.

– Vi kommer att underrätta alla per brev om hur vi går vidare, i nuläget är vi i själva processen och försöker hitta en lösning, säger Pär Bengtsson till SVT.

– Just nu arbetar vi för fullt med att städa upp blommor och glaskross, men det här kommer att ta sin tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.